Haberler
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
Emlak Vergisi Kanununa eklenen “Değerli Konut Vergisi” uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Değerli Konut Vergisi Uygulama Genel Tebliği yayımlandı. Vergi değeri 5 milyon TL ve üzerindeki konut malikleri 2021 Şubat ayının 20 nci günü sonuna kadar taşınmazın bulunduğu yer vergi dairesine değerli konut vergisi beyannamesi verecekler.
Değerli Konut Vergisi Uygulama Genel Tebliğinin tamamını okumak için tıklayın.
Tahakkuk ettirilen vergi, ilgili yılın Şubat ve Ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenecek.
Vergi değeri taşınmazın bulunduğu yerdeki belediyeden temin edilecek.
Değerli konut vergisinin mükellefi, mesken nitelikli taşınmazların maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa mesken nitelikli taşınmaza malik gibi tasarruf edenler olarak belirlendi.
Değerli konut vergisi tarifesi aşağıdadır:
5.000.000 TL ile 7.500.000 TL arasında olanlar (bu tutar dahil)
5.000.000 TL’yi aşan kısmı için (Binde 3)
10.000.000 TL’ye kadar olanlar (bu tutar dahil) 7.500.000 TL’si için
7.500 TL, fazlası için (Binde 6)
10.000.000 TL’den fazla olanlar 10.000.000 TL’si için 22.500 TL,
fazlası için (Binde 10)
oranında vergilendirilir.
Mükellefler beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderebilecekleri gibi bağımsız çalışan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler ile sözleşme imzalamak suretiyle e-beyanname şeklinde de verebilecekler. Beyannamenin elektronik ortamda verilmesi durumunda, beyannameye eklenecek bina vergi değerini gösteren belge, beyannamenin verildiği tarihi takip eden 15 gün içinde elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine tevdi edilecek.
Bina vergi değerinin, ilgili yılda uygulanan tutarı aşması halinde, bu durumun gerçekleştiği tarihi takip eden yılın başından itibaren değerli konut vergisi mükellefiyeti başlayacak.
Değerli konut vergisine tabi olan mesken nitelikli taşınmazların daha sonraki yıllarda bina vergi değerinin, beyannamenin verileceği yılda geçerli sınırın altında kalması halinde, bu durum mükellef tarafından tevsik edici belgeler ile birlikte ilgili vergi dairesine bildirilecek ve bu durumda ilgili yıla ilişkin beyanname verilmeyecek.