Haberler
BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7346 sayılı Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanunla elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payı kaldırıldı. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunuda, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda , 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunda değişiklikler yapıldı.
7346 sayılı Kanun'un tamamını okumak için tıklayın.
Mesleki Eğitim Kanununda yapılan değişikliğe göre, işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12’nci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde ellisinden aşağı ücret ödenemeyecek. Mesleki eğitim merkezi programı dışındaki okul ve kurumlarda öğrenim gören öğrencilere ödenebilecek en az ücretin; yirmiden az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri; mesleki eğitim merkezi programına devam eden öğrencilere ödenebilecek en az ücretin ise tamamı 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 53 üncü maddesine göre Devlet katkısı olarak ödenecek. Cumhurbaşkanı , bu kapsamda yapılacak ödemeleri on eğitim ve öğretim yılına kadar uzatabilecek.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle korsan film , kitap, bilgisayar oyunu satanlar altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak . Buna göre kanunda yer alan hakların korunması amacıyla eser, icra, fonogram, yapım ve yayınların kullanımının kontrolünü sağlamak üzere erişim kontrolü veya şifreleme gibi koruma yöntemi ya da çoğaltım kontrol mekanizması uygulamalarıyla sağlanan etkili teknolojik önlemleri etkisiz kılmaya yönelik;
a) Ürün ve araçları imal veya ithal eden, dağıtan, satan, kiraya veren veya ticari amaçla elinde bulunduranlar,
b) Ürün ve araçların reklam, pazarlama, tasarım veya uygulama hizmetlerini sunanlar,
altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15 inci maddesinde yapılan değişikliğe göre ani muayenelerde veya ölçü aleti sahibi haricindeki kimselerin müracaatı üzerine yapılan şikâyet muayenelerinde ayarı doğru olmayan ölçü aletlerini kullanan kişiye, ölçü aletinin türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre ikiyüzyetmiş Türk Lirasından ikibinyediyüz Türk Lirasına kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilecek. Ancak ayarın doğru olmaması durumu ölçü aleti sahibi aleyhine sonuç doğuruyorsa bu kişilere idari para cezası verilmez ve ölçü aletlerine el konulmayacak.
5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda yapılan değişikliğe göre söz konusu kanunlar kapsamında sağlanacak gelir vergisi stopajı teşvikinde toplam çalışma sürelerinin yüzde yirmisinin aşılmaması koşuluna çalışan personelin toplam sayısının yüzde yirmisinin aşılmaması koşulu da eklendi. Buna göre çalışan personelin toplam sayısının veya teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerinin yüzde yirmisini aşmamak kaydıyla Bölge dışında geçirilen süreler de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilecek. 17 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenleme uyarınca 31/12/2022 tarihine kadar toplam çalışma süresinin yüzde 50’sine kadar stopj teşvikinden yararlanılabiliyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile toplam çalışan personel sayısı bakımından da bu oran %75'e kadar artırılabilecek.