Haberler
ASGARİ ÜCRET VE FAİZ DESTEĞİ SAĞLANMASI İLE SAHTE SİGORTALILIK HAKKINDA SGK GENELGELERİ
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) , asgari ücret desteği hakkındaki 2021/28 sayılı, kredi faiz veya
kar payı desteği hakkındaki 2021/24 sayılı, sahte sigortalılık ve şüpheli işyerleri hakkındaki 2021/27 sayılı genelgeleri yayımladı.
Asgari ücret desteği hakkındaki 2021/28 sayılı genelgeye göre 2021 yılı öncesi tescil edilen işyerleri için, 2020 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancı 147 TL, toplu iş sözleşmesi uygulanan özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 294 TL ve Linyit ve Taşkömürü çıkarılan işyerleri için 392 TL ve altında olan sigortalıların, çalışma gün sayısının; günlük 2,50 TL ile çarpılması sonucu bulunacak tutar kadar asgari ücret desteği sağlanacak ve takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecek.
Destekten yararlanılabilmek için, 2021 yılına ait MPHB’nin (Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi) yasal süresi içinde verilmesi gerekiyor. MPHB’nin yasal süresi içinde verilmemesi halinde belgelerin yasal süresinde verilmediği aylar için destekten yararlanılamayacak.
Destekten yararlanılacak ayda aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet
beyannamesi ile uzun vadeli sigorta kollarından bildirilen sigortalıların sayısının, 2020 yılı Ocak ila Aralık ayı/döneminde aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısının altında olması halinde, en az sigortalı sayısının altında bildirim yapılan aylarda destekten yararlanılamayacak.
2021 yılı için sigorta primine esas kazancın eksik bildirildiğinin veya hiç bildirilmediğinin anlaşılması halinde, 2021 yılı için destekten yararlanamayacak; yararlanılmış olması halinde, yararlandırılan tutarlar gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte geri alınacak. Ancak hiç bildirim yapılmadığının tespiti durumunda SGK tarafından işverene yapılacak ihtar üzerine on beş günlük süre içinde söz konusu eksikliği gideren işyerlerinde 2021 yılı asgari ücret desteğinden yararlanılabilecek. Aksi halde söz konusu işyerinde 2021 Ocak ila 2021 Aralık ayları/dönemleri için destekten yararlanılamayacak; yararlanılmış olması halinde, yararlandırılan tutarlar gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte işverenden geri alınacaktır.
4447 sayılı Kanunun geçici 19, 26, 27, 28 ve 30 uncu maddelerinde yer alan teşviklerden yararlanan sigortalılar için söz konusu teşviklerden yararlanılan aylarda asgari ücret desteğinden faydalanılamayacak. Ancak, 01/01/2021 tarihinden önce tescil edilmiş işyerleri bakımından 2020 yılının aynı ayında 4447 sayılı Kanunun geçici 19, 26, 27 ve 28 inci maddelerinde yer alan teşviklerden bildirilen sigortalılar bulunması halinde söz konusu sigortalılar asgari ücret desteğine esas gün sayısının hesabında dikkate alınacak.
2021/24 sayılı genelge ile 4447 Sayılı Kanunun geçici 31 inci maddesinde yer alan kredi faiz veya kar payı desteği hakkında usul ve esaslar açıklanıyor.
4447 sayılı Kanunun geçici 31 inci maddesi kapsamına giren sigortalılardan dolayı, bu
sigortalılar için prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan ve tamamı yasal süresi içinde ödenen sigorta primi ve işsizlik sigortası sigortalı ve işveren hissesi primlerinden 5510 sayılı Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşvik, destek ya da indirimleri düşüldükten sonra kalan tutar, desteğe ilişkin Hazine destekli kefalet paketinin yürürlük tarihinden itibaren 30/6/2022 tarihine kadar işverenlerce kullanılan kredilerde kredi faiz veya kar payı bakiyesinden indirilecek.
Örnek : Destek kapsamına giren (V) Ltd. Şti’de bu destek kapsamında 1/7/2021 tarihinde işe
alınan sigortalı (Y) için 2021/Temmuz ayında 5510 kanun türünden düzenlenen muhtasar ve prim hizmet
beyannamesinde prim ödeme gün sayısının 30, prime esas kazanç tutarının ise 4.000,00 TL olduğu
varsayıldığında, bu sigortalı için ödenmesi gereken;
- 5 Puanlık indirim öncesi hesaplanan sigorta primi ve işsizlik sigortası primi sigortalı ve
işveren payı tutarı: 4.000,00 x %37,5=1.500,00 TL’dir.
- 5 Puanlık indirim tutarı = 4.000,00 x %5=200,00 TL’dir.
- 5 Puanlık indirim sonrası işverenin ödemesi gereken tutar: 1.300,00 TL olacaktır.
- 4447 geçici 31. Madde destek tutarı: 3.577,50 x %37,5=1.341,56 TL
1.341,56 -200,00 = 1.141,56 TL'dir.
Bu durumda, 1.300,00 TL'nin işverence yasal süresi içinde ödenmesi ve diğer şartların
sağlaması kaydıyla, bu sigortalıdan dolayı 2021/Temmuz ayına ilişkin 1.141,56 TL, 4749 sayılı Kanunun
geçici 20 inci maddesi kapsamında kullanılan kredilerde kredi faiz veya kar payı bakiyesinden
indirilecek.
Söz konusu kredi faiz veya kar payı desteğinden yararlanılabilmesi için,sigortalıların ;
a) 1/7/2021 ila 30/6/2022 tarihleri arasında işe alınmış olması,
b) İşe giriş tarihinden önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılık hariç 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olmamaları gerekiyor.
Ayrıca sigortalının işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılında (Ocak – Aralık ay/dönemi) işe alındığı işyerinden bildirilen muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalı sayısının
ortalamasına ilave olarak çalıştırılması kaydıyla bu destekten yararlanılabilecek.
4447 sayılı Kanunun geçici 31 inci maddesinde yer alan prim desteğinden yararlanabilmesi için
destek kapsamına giren sigortalılara ilişkin düzenlenmiş olan muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin
yasal süresi içinde verilmiş olması gerekmekiyor. Bu kapsamda verilecek ilk muhtasar ve prim hizmet
beyannamesi 2021/Temmuz ayına/dönemine ilişkindir.
Destekten yararlanılabilmesi için, gerek destek kapsamına giren sigortalılar gerekse destek kapsamı dışında kalan diğer sigortalılar için aynı aya ilişkin düzenlenmiş muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinden dolayı tahakkuk eden ve işveren tarafından ödenmesi gereken sigorta primi ile işsizlik sigortası priminin tamamının destek kapsamında işe alınan sigortalının işe girdiği aydan itibaren aralıksız 12 ay süresince yasal süresi içinde ödenmesi gerekiyor.
Sahte işyeri ve sahte sigortalığın tespiti ve verilecek cezalar hakkında açıklamaların yapıldığı 2021/27 sayılı genelgeye göre Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan denetimler sonucunda
“Sahte İşyeri” tescili yapıldığı tespit edilen işyerleri sisteme “Sahte İşyeri” olarak,
Sahte işyerlerinin belirgin özellikleri de dikkate alınarak tespit edilen kriterler kapsamında Kurumda tescilli bulunan işyerleri arasında sahte olma potansiyeli yüksek olan işyerleri “Kontrollü İşyeri” olarak,
“Sahte İşyeri” olarak tanımlanmış olan işyerlerinin, işverenlerinin, gerçek kişi olması halinde TC Kimlik Numarası (TCKN), tüzel kişi olması halinde Vergi Kimlik Numarası (VKN) ile tüzel kişiliği oluşturan ortakların TCKN/VKN anahtar olarak kullanılmak suretiyle bu kişiler adına aynı veya farklı sosyal güvenlik merkezlerinde tescil edilmiş/edilecek diğer işyerleri ile bu gerçek veya tüzel kişilerin ortak/üst düzey yönetici olduğu/olacağı diğer işyerleri, sistem tarafından “Şüpheli İşyeri” olarak, tanımlanacak.
Tabela işyeri olarak da adlandırılan gerçekte hiçbir ticari ve mesleki faaliyeti olmadığı ve somut bir varlığı bulunmadığı halde, işyeri dosyasından sahte sigortalılık bildirimi yapmak amacıyla, çoğu kez gerçekte var olmayan adresler beyan edilerek (boş arazi, boş dükkan vb.) sadece sahte sigortalı bildirmek amacıyla işyeri dosyası tescil edilen yerler Sahte İşyeri olarak kabul edilecek.
Sahte hizmet kazandırmak suretiyle sağlık hizmetleri ve diğer haklardan, ödeneklerden yararlanılması ile gelir veya aylık bağlatılması nedenleriyle Kurumun yanlış işlem ve ödeme yapmasına sebebiyet veren ve bu suretle adına borç tahakkuk ettirilen ve/veya borç tahakkuk ettirilmesine neden olan kişiler hakkında Kurum zararı da belirtilerek 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 204 üncü, 206 ncı ve 207 nci maddeleri kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacak;
-Kuruma sahte işyeri ve/veya sahte sigortalı bildiriminde kastı veya kusuru bulunduğu tespit edilen meslek mensubu hakkında Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğine bilgi verilecek;
- Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitlerde sahte veya gerçek işyerinden sahte sigortalılar adına yapılan bildirimlere ilişkin prim ve idari para cezası ödenmiş olduğunun tespiti halinde, ödenen primlerin ve idari para cezaları 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 81 inci maddesi ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin ek 7 nci maddesine istinaden Kuruma irat kaydedilecek, sahte sigortalılar adına yapılan bildirimlerden kaynaklanan primlerin ve idari para cezalarının ödenmemiş olması halinde ise bunlar tahsil edilecek.
“Sahte İşyeri” tanımlaması, Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurları tarafından düzenlenmiş ikinci bir
rapor veya bu hususta alınmış nihai yargı kararı (en son yargılama aşamasında verilen ve yargılamayı
sonlandıran karar) bulunmadığı sürece tanımlama ünite tarafından kaldırılamayacaktır. Ancak, uyuşmazlık konusunda ihtiyati tedbir kararı gibi kesinleşmesi aranmayan kararların verilmesidurumunda, bu kararların gereği de yapılacak.
“Sahte İşyeri” tanımlaması yapılan işyerlerinden sigortalı adına bildirilen hizmetler sigortalıların gerek aylığa hak kazanma koşullarının tespitinde, gerekse gelir/aylık bağlama işlemlerinde dikkate alınmayacak.
Gelir/aylık bağlama işlemleri tamamlandıktan sonra sigortalı adına bildirilen hizmetlerin “Sahte İşyeri” tanımlaması yapılan işyerlerinden olduğu anlaşılması halinde de sigortalıların gerek tahsis talep/ölüm tarihlerinde gelir/aylık alma haklarının devam edip etmediği, gerekse gelir/aylıklarında artma, azalma veya fazla ve yersiz ödemeyi gerektiren bir durum olup olmadığının tespiti yapılarak gelir/aylıklarda gerekli düzeltme işlemi yapılacak.