Haberler
ANAYASA MAHKEMESİ VERGİ DAVALARININ DANIŞTAY'DA TEMYİZİ İÇİN PARASAL SINIR DÜZENLEMESİNİ İPTAL ETTİ
Anayasa Mahkemesi 13 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan E: 2023/36, K: 2023/142 sayılı kararı ile Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemler hakkında verdikleri kararların Danıştay'da temyiz edilebilmesi için belirli bir parasal sınırın üstünde olması gerektiğine dair kanun hükmünü iptal etti.
Anayasa Mahkemesi 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 6545 sayılı Kanun'un 20. maddesiyle değiştirilen 46. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "Konusu yüz bin Türk lirasını aşan..." ibaresini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.
Buna göre söz konusu davaların tamamı parasal bir sınırlama olmadan Danıştay'da temyiz edilebilecek.
Kanun'un itiraz konusu kuralın da yer aldığı 46. maddesinin ilgili kısmı şöyledir:
"Temyiz:
Madde 46 - (Değişik: 18/6/2014-6545/20 md)
Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aşağıda sayılan davalar hakkında verdikleri kararlar, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştay'da kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebilir:
a) Düzenleyici işlemlere karşı açılan iptal davaları.
b) Konusu yüz bin Türk lirasını aşan vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemler hakkında açılan davalar."
Söz konusu iptal hükmü kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
Anayasa Mahkemesi şu gerekçelerle ilgili kanun düzenlemesini iptal etti:
" Kurala konu yüz bin TL'ük parasal sınırın her yıl yeniden değerleme oranına göre güncellenmesi nedeniyle 2023 yılı için beş yüz seksen bir bin TL'nin altındaki davalar istinatta kesinleşmektedir.
Belli bir tutan aşmayan kararlara karşı temyiz yolunun kapatılmasının amacının Danıştay'ın iş yükünün azaltılması olduğu anlaşılmaktadır.
Bölge idare mahkemesince istinaf başvurusu kabul edilerek ilk derece mahkemesi kararının kaldırılması ve işin esası hakkında karar verilmesi hâlinde bölge idare mahkemesinin ilk elden verdiği bu karara karşı temyiz kanun yoluna başvurulamaması hükmün denetlenmesi hakkına aykırılık teşkil edebilir. Zira konusu istinaf sınırının üzerinde olup beş yüz seksen bir bin Türk lirasının altında kalan uyuşmazlıkların tamamının tutar açısından önemsiz olduğu söylenemez ve kural nedeniyle bölge idare mahkemesi kararlarına karşı temyiz kanun yoluna başvurulamamaktadır.
Bu kapsamda tutarı itibarıyla önemsiz olduğu kabul edilemeyecek vergi, tam yargı veya iptal davasında, ilk kez bölge idare mahkemesince davacı aleyhine bir hüküm kurulması durumunda, kural nedeniyle bu hükmün denetlenememesi kişilere aşın külfet yüklemekte, Danıştay’ın iş yükünün azaltılması amacı ile davacıların hükmün denetlenmesini talep etme haklarını kullanmadaki menfaatleri arasındaki denge davacılar aleyhine bozulmakladır. Bu nedenle konusu beş yüz seksen bir bin Türk lirasının altında kalan tüm vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlerden kaynaklanan davalarda ilk kez davacılar aleyhine hüküm kuran bölge idare mahkemesi kararına karşı temyiz kanun yoluna başvurulamaması hükmün denetlenmesini talep etme hakkına orantısız bir sınırlama getirmektedir.
Açıklanan nedenlerle kural, Anayasa'nın 13. ve 36. maddelerine aykırıdır. İptali gerekir."