Haberler
ANAYASA MAHKEMESİ KUR KORUMALI MEVDUAT HESAPLARININ VADESİNDEN ÖNCE KAPATILMASI HALİNDE VERGİ CEZASI KESİLMESİ DÜZENLEMESİNİ İPTAL ETTİ
Anayasa Mahkemesinin kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen gelirlere vergi istisnası getiren Kurumlar Vergisi Kanunu'nun geçici 14. maddesi hakkındaki E: 2022/34, K: 2024/16 sayılı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Anayasa Mahkemesi söz konusu kararı ile geçici 14. maddenin (6) numaralı (anılan maddeye 7407 sayılı Kanun'un 12. maddesiyle eklenen (4) ve (5) numaralı fıkralar nedeniyle (8) numaralı) fıkrasında yer alan "vergi zıyaı cezası kesilmek sureliyle.." ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğuna 2 üyenin karşıoyu ile karar verdi ve oyçokluğuyla iptal etti .
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından önce Kurumlar Vergisi Kanunu'nun geçici 14. maddesinin 8. fıkrası hükmüne göre Türk lirası mevduat veya katılma hesabından vadeden önce çekim yapılması durumunda bu madde kapsamında istisna edilen tutarlar nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil ediliyordu.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra kur korumalı mevduat hesaplarının vadesinden önce kapatılması halinde zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler için gecikme faizi hesaplanacak ancak vergi ziyaı cezası kesilemeyecek.
Anayasa Mahkemesi " vadesinden önce para çekilmesi durumunda hesap sahiplerinin bir yandan hesaptan para çektikleri tarihteki kur veya fiyatın dönüşüm tarihindeki kur veya fiyattan yüksek olması durumunda bu kur veya fiyat artışından yararlanamamakta ve faiz alamamakla, çekim tarihindeki kur veya fiyatın dönüşüm tarihindeki kur veya fiyattan düşük olması durumunda ise çekim tarihindeki kur ve fiyat üzerinden vadeli hesap veya katılım hesabı güncellendiğinden hesaptaki tutar hesabın açıldığı tarihteki TL cinsinden tutarın altında kalmakta, diğer yandan yararlanılan istisna nedeniyle tahakkuk ettirilmeyen vergiler vergi ziyaı cezası uygulanmak suretiyle -verginin geç tahakkuk etmesinden kaynaklanan zararı karşılayacak şekilde- gecikme zammı ile birlikte tahakkuk ettirilmekledir. Dolayısıyla kuralla mükelleflere yüklenen külfet ile fınansal istikrarın desteklenmesi yoluyla elde edilecek kamusal yarar arasındaki dengenin vergi mükellefleri aleyhine bozulduğu, kural nedeniyle uygulanan yaptırımın mükelleflere aşırı bir külfet yüklediği ve kuralın orantılı olmadığı sonucuna varılmıştır." gerekçesi ile söz konusu düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.
Anayasa Mahkemesi Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14. maddesinin diğer hükümlerini ise Anayasa'ya aykırı bulmadı.