Haberler
ANAYASA MAHKEMESİ KONKORDATODA REHİN TESİSİ İÇİN BORÇLUNUN ALACAKLILARIN MUVAFAKATİNİ ALMA ZORUNLULUĞUNU İPTAL ETTİ
Anayasa Mahkemesinin 4/4/2024 Tarihli ve E: 2024/10, K: 2024/97 Sayılı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Anayasa Mahkemesi söz konusu kararı ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 297. maddesinin ikinci fıkrasının üçüncü cümlesinde yer alan " ...muvafakatini almak zorundadır." ibaresini iptal etti.
Madde hükümüne göre borçlu, mahkemenin izni dışında mühlet kararından itibaren rehin tesis edemez, kefil olamaz ve ivazsız tasarruflarda bulunamaz; taşınmazını, işletmenin faaliyetinin devamı için önem arz eden taşınırını ve işletmenin devamlı tesisatını devredemez ve takyit edemez. Aksi hâlde yapılan işlemler hükümsüzdür. Mahkeme bu işlemler hakkında karar vermeden önce komiserin görüşünü almak zorundadır.
İptal kararından önce mahkemenin alacaklılar kurulunun da muvafakatini alma zorunluluğu bulunuyordu.
Anayasa Mahkemesi söz konusu düzenlemeyi konkordatoda borçlunun ticari faaliyetlerine devam edebilmesi ile alacaklıların alacaklarını mümkün ölçüde tahsil edebilmesi yönündeki yarışan menfaatlerinin dengelenmesi, bu menfaatler arasında denge kurulabilmesi amacıyla da sürecin komiser atanmak suretiyle mahkemece yürütüldüğü gözetildiğinde itiraz konusu kuralla söz konusu menfaatler arasında kurulması gereken dengenin alacaklılar lehine borçlu aleyhine sonuçlara yol açabileceği gerekçesi ile iptal etti.