Haberler
ANAYASA MAHKEMESİ BELLİ BİR TUTARIN ALTINDAKİ DAVALAR İÇİN İSTİNAF YOLUNA GİDİLEMEYECEĞİNE DAİR KURALI İPTAL ETTİ
Anayasa Mahkemesi 21 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 26/10/2023 tarihli ve E: 2023/81, K: 2023/184 sayılı kararı ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "İstinaf" başlıklı 45. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesini ve Ek 1. maddesini iptal etti.
İptal edilen mevzuat aşağıdadır:
İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "İstinaf" başlıklı 45. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesini hükmü :
"Ancak, konusu beş bin Türk lirasını geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında idare ve vergi mahkemelerince verilen kararlar kesin olup, bunlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz."
İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun Ek 1. maddesi hükmü:
EK MADDE 1—(4577 sayılı Kanunun 9. maddesi ile değiştirilen şekli. Yürürlük:15.6.2000) Bu “Kanunda öngörülen” maddesindeki parasal sınırlar; her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, önceki yılda uygulanan parasal sınırların, o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298’inci maddesi hükümleri uyarınca Maliye Bakanlığı’nca her yıl tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle uygulanır. Bu şekilde belirlenen sınırların “bin Türk lirasını” aşmayan kısımları dikkate alınmaz.
Söz konusu iptal hükmü kararın Resmî Gazete'de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra (21 Eylül 2024 tarihinde) yürürlüğe girecek.
Anayasa Mahkemesi iptal kararının gerekçe bölümünde 13 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan E: 2023/36, K: 2023/142 sayılı kararına değinerek istinaf kanun yoluna başvuru açısından hangi tarihteki parasal sınırın esas alınacağının açık, net ve tereddüde yer vermeyecek şekilde düzenlememesi nedeniyle söz konusu kanun maddelerini iptal ettiğini belirtti.
Anayasa Mahkemesi 13 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan E: 2023/36, K: 2023/142 sayılı kararı ile Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemler hakkında verdikleri kararların Danıştay'da temyiz edilebilmesi için belirli bir parasal sınırın üstünde olması gerektiğine dair kanun hükmünü iptal etmişti. Bu karara ilişkin haberimizi okumak için tıklayın.

7554 VE 7557 SAYILI TORBA KANUNLAR YAYIMLANDI

OTOMOBİL ÖTV ORANLARINI DEĞİŞTİREN 10115 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARI

İZİNSİZ ÇALIŞTIĞI İÇİN HAKLARINDA SINIR DIŞI ETME KARARI ALINAN YABANCILARIN ÇEŞİTLİ MASRAFLARININ İŞVERENLERİNDEN TAHSİLİ

ELEKTRONİK YOKLAMALARDA POLİS VEYA MUHTAR İMZASI ARANMAYACAK

NİSAN - HAZİRAN 2025 DÖNEMİ ORTALAMA TİCARİ KREDİ FAİZ ORANLARI

YARGITAY BANKALARIN EMEKLİ MAAŞINA BLOKE KOYABİLECEĞİNE HÜKMETTİ

TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMA STANDAR TLARI (TSRS) UYGULAMA KAPSAMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 7440 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 9)

İŞ KANUNA GÖRE İDARİ PARA CEZASI VERİLME ESASLARI YENİDEN DÜZENLENDİ

DEPREM BÖLGESİNDE MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDAKİ MÜKELLEFLERİN BORÇ YAPILANDIRMA SÜRELERİ UZATILDI

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU'NDAN İSTİHDAMIN ARTIRILMASI İÇİN KULLANILACAK ORAN ARTIRILDI

ZAYİ BELGESİ İSTEME SÜRESİ 30 GÜNE ÇIKARILDI

İHRACATÇI FİRMALARIN TAAHHÜT HESAPLARINI KAPATMASINDA KOLAYLIK

VERGİ BORÇLARININ TECİLİNDE TEMİNAT ARANILMAYACAK TUTAR ARTIRILDI
