Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Aile Sağlığı Merkezinin Defter Tutma Mecburiyeti
İlgide kayıtlı dilekçenizde, ... Aile Sağlığı Merkezinizde 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması hakkındaki Kanunun 3. maddesi uyarınca aile hekimi olarak görev yaptığınızı ve temizlik, dışarı işleri, telefona bakma, yapılan tahlillerin laboratuar defterine işlenmesi vb. işleri yapmak üzere merkezinizde sigortalı istihdam edilen çalışanların ücretlerinin aile sağlığında çalışan doktorlarca karşılandığını açıklayarak, sigortalı çalıştırılan bu ücretliler için aile sağlığı merkezinin defter tasdik ettirme mecburiyetinin bulunup bulunmadığı konusunda bilgi talep etmektesiniz.
Sayı : B.07.1.GİB.4.01.17.02-VUK.172-11
04/03/2011
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 172'nci maddesinde; "Aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişiler bu kanunun esaslarına göre defter tutmaya mecburdurlar:
1. Ticaret ve sanat erbabı;
2. Ticaret şirketleri;
3. İktisadi kamu müesseseleri;
4. Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler;
5. Serbest meslek erbabı;
6. Çiftçiler.
İktisadi kamu müesseseleriyle dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutma bakımından tüccarların tabi oldukları hükümlere tabidirler." hükmü bulunmaktadır.
Kanunun 173'üncü maddesinde ise; "Defter tutma mecburiyeti aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişiler hakkında uygulanmaz:
Bu özelge Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Vergi Usul Kanununun 172. Maddesinin altına kaydedilmiştir. Özelgenin tamamını okumak için tıklayın.
Bunun gibi özelgeleri ,Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
En son eklenen diğer özelgeleri görmek için tıklayın.