Haberler
6637 SAYILI TORBA KANUN YAYIMLANDI
6637 Sayılı Torba Kanunu'nu okumak için tıklayın. (Torba Kanun'da yapılan değişiklikler ilgili Kanunlardaki yerlerine işlenmiştir.)
Kanunla Katma Değer Vergisi Kanunu, Özel Tüketim Vergisi Kanunu,Vergi Usul Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu da dahil olmak üzere diğer bazı Kanunlarda değişiklikler yapılıyor.
Kurumlar Vergisi Kanunun'da yapılan değişiklikle öz kaynak kullanan sermaye şirketlerine vergi kolaylığı getirildi. Buna göre şirket kuruluşunda konulan nakdi sermaye kısmı dahil, artırılan nakdi sermaye için ticari kredi faiz oranına göre hesaplanan tutarın %50 si , kurum kazancından düşülecek. İndirimden, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap döneminden itibaren başlamak üzere izleyen her bir dönem için ayrı ayrı yararlanılacak. Sonraki dönemlerde sermaye azaltımı yapılması hâlinde azaltılan sermaye tutarı indirim hesaplamasında dikkate alınmayacak. Matrahın yetersiz olması nedeniyle ilgili dönemde indirim konusu yapılamayan tutarlar, sonraki hesap dönemlerine devredecek.
Vergi Usul Kanunu'na eklenen fıkra ile elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapılmış sayılacak. Aynı kanunda yapılan değişiklikle, yoklama faaliyetleri elektronik ortamda da yürütülebilecek ve yoklama fişleri elektronik ortamda da oluşturulabilecek.
633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yapılan değişikliklerle Türk vatandaşlarına doğum yardımı, konut yardımı,çeyiz yardımı yapılmasına ilişkin düzenlemeler yapıldı. Buna göre Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 lira doğum yardımı yapılacak.Bankada Türk Lirası cinsinden konut hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek.Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin lirayı geçemeyecek.
Bankalarda TL cinsinden çeyiz hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evlilikleri müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 5 bin lirayı geçemeyecek.