Haberler
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA MEVZUATTA DEĞİŞİKLİK
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 5209 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bu kararın uygulanmasına ilişkin tebliğde değişiklikler yapıldı. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın teşvik kapsamındaki yatırımlarda, gümrük vergisi muafiyeti, faiz veya kar payı desteği, tamamlama vizesi başvuruları bölümlerinde düzenlemeye gidildi.
Söz konusu değişiklikler ilgili yerlerine işlenmiş en güncel hali ile Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın tamamını okumak için tıklayın.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in tamamını okumak için tıklayın.
Teşvik kapsamındaki yatırımlarda, gümrük vergisi muafiyetinden yararlanamayacak makine ve teçhizat listesinde yer alan kullanılmış veya yenileştirilmiş makine ve teçhizat, KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilerek sabit yatırım tutarına dahil edilebilecek.
Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında yapılacak yatırımlarda proje bazında sağlanacak faiz veya kar payı desteği üst sınırları, 5'inci ve 6'ncı bölge illerinde gerçekleştirilecek imalat sanayi yatırımlarına yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgeleri için "İmalata Dayalı İthal İkamesi Destek Paketi" kapsamında Kredi Garanti Fonu tarafından teminatlandırılan Türk lirası cinsi kredilerle Türk lirası cinsi finansal kiralama işlemleri kapsamında bir kat artırılarak uygulanacak. Söz konusu iki düzenleme, 29 Haziran 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Öngörülen süre veya ek süre bitimini takiben 6 ay içinde yatırımın tamamlama vizesinin yapılması için başvuruda bulunulacak. Başvuru yapılmaması halinde, firmaya tamamlama vizesi müracaatında bulunulması için bildirim yapılacak. Bildirim tarihini takip eden 2 ay içinde tamamlama vizesi için başvuruda bulunulmaması halinde yatırım teşvik belgesi iptal edilebilecek.
Bu süre içinde müracaat edilmemesi ve daha sonra teşvik belgesinin herhangi bir nedenle iptal edilmesi veya kısmi müeyyide uygulanması durumunda, geçen süreden kaynaklanan cezanın sorumluluğu yatırımcıya ait olacak. Bu hüküm, daha önce düzenlenen teşvik belgeleri için de geçerli olacak.
Teşvik belgelerinin iptal edilmesi veya kısmi müeyyide uygulanması halinde yatırımcılara fazladan ödenen faiz veya kâr payı desteği tutarı, aracı kurum tarafından kredinin kullandırıldığı veya borçlanmanın yapıldığı tarihte uygulanan faiz veya kâr payı oranı uygulanmak suretiyle her bir ödemenin yapıldığı tarihten itibaren hesaplanacak faizi ile birlikte, 6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde geri alınacak.
Destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamaları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanamayacak. Ancak diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sadece sübvansiyonlu kredi desteğinden veya yatırım kapsamında kullanılan krediyle ilgili başka bir desteğinden yararlanan yatırımlar, söz konusu krediye teşvik kapsamında faiz veya kar payı desteği sağlanmaması kaydıyla diğer destek unsurlarından faydalanabilecek.
İmalat sanayisine yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bina-inşaat harcamalarında KDV iadesi uygulanacak. Düzenleme, 1 Ocak 2022'den itibaren geçerli olacak.
Kararın illerin bölgesel desteklerden yararlanabilecek sektörler listesi ile 1 Ocak 2022'den itibaren geçerli olacak gümrük vergisi muafiyetinden yararlanamayacak makine ve teçhizat listesindeki değişiklikler de yapıldı.

BAZI YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE TEVKİFAT ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

İŞLETMELERE DAHİL OLMAYAN ŞAHISLARA AİT ARAÇLARA TAŞIT TANIMA BİRİMİ TAKMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

YURT DIŞINA ÇIKIŞLARDA 185.000 TL Yİ AŞAN TUTARLARIN BİLDİRİLMEMESİ HALİNDE BU PARAYA EL KONULACAK

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

2025 BİRİNCİ GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİNDE UYGULANACAK YENİDEN DEĞERLEME ORANI BELİRLENDİ

YURT DIŞINA SERBESTÇE ÇIKARILABİLECEK PARA TUTARI 185.000 TL'YE ÇIKARILDI

KDV İADE TALEBİNDE BULUNULABİLECEK ALT SINIR 10.000 T.L. OLARAK BELİRLENDİ

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖTVSİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİNİN DÜZELTİLMESİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

2025 YILINDA UYGULACAK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

REESKONT VE AVANS FAİZ ORANLARI BELİRLENDİ

DEPREMDEN ETKİLENEN BAZI YERLERDE MÜCBİR SEBEP HALİ SONA EREN MÜKELLEFLERİN e-DEFTER BERATLARINI YÜKLEME SÜRESİ UZATILDI

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞLERDE DEĞİŞİKLİK
