Haberler
VERGİ VE SOSYAL GÜVENLİK KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI
AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 6322 SAYILI KANUN Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanun ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda, Gelir Vergisi Kanununda, Vergi Usul Kanununda, Katma Değer Vergisi Kanununda, Damga Vergisi Kanununda, Harçlar Kanununda, Kurumlar Vergisi Kanununda, 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanununda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve diğer bazı Kanunlarda değişiklikler yapılıyor.
AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 6322 SAYILI KANUN Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanun ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda, Gelir Vergisi Kanununda, Vergi Usul Kanununda, Katma Değer Vergisi Kanununda, Damga Vergisi Kanununda, Harçlar Kanununda, Kurumlar Vergisi Kanununda, 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanununda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve diğer bazı Kanunlarda değişiklikler yapılıyor.
Kanunun tamamını okumak için tıklayın.
6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanununa başvurduğu halde ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler, bu tutarları ödemeleri gerektiği tarihten itibaren geç ödeme zammı ile birlikte bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ayın başından itibaren dört ay içerisinde ödemeleri şartıyla Kanun hükümlerinden yararlandırılacaklar.
Basit usule tabi olma şartlarını karşılayanlardan kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar esnaf muaflığından yararlandırılacaklar.
Esnaf muaflığına ilişkin şartları taşıyanlara talepleri halinde vergi dairesince Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi verilecek.
Gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden, 47 nci maddede yazılı şartları taşıyanlardan arka arkaya iki hesap döneminin iş hacmi 48 inci maddede yazılı hadlerden düşük olanlar, yazılı talepleri üzerine bu şartın gerçekleşmesini takip eden takvim yılından başlayarak basit usule geçebilecekler. İşin eş ve çocuklara devri halinde iş hacminin hesabında devirden önceki süreler de dikkate alınacak. Sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri tespit edilenler hiçbir suretle basit usule geçemeyecekler. Gerçek usulde vergilendirilmekte iken işini terk eden mükellefler ile basit usulün şartlarını kaybedenlerden gerçek usulde vergilendirilmeye başlamadan önce işini terk eden mükellefler, terk tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usule dönemeyecekler. Bu hüküm, işin eş veya çocuklara devri halinde de uygulanacak.
Belirlenen illerde yapılacak yatırımlar için Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31/12/2023 tarihine kadar gerçekleşen yatırımlarda teşvik belgelerinde öngörülen ve fiilen istihdam edilen işçilerin ücretlerinin sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin brüt tutarına tekabül eden kısmı üzerinden hesaplanan gelir vergisi, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan tarihten itibaren 10 yıl süreyle verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilecek. Terkin edilecek verginin hesabında, öncelikle 32 nci maddede yer alan asgari geçim indirimi dikkate alınacak.
Kamu yararını ilgilendiren kuruluşları denetleyecek bağımsız denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri için belgenin verildiği yıl 30.000 TL ; takip eden yıllarda 10.000 TL’den az olmamak üzere bağımsız denetim faaliyetlerinden elde edilen bir önceki yıl iş hasılatının Binde 5’i ; diğer kuruluşları denetleyecek bağımsız denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri için belgenin verildiği yıl 15.000 TL ; takip eden yıllarda 5.000 TL’den az olmamak üzere bağımsız denetim faaliyetlerinden elde edilen bir önceki yıl gayrisafi iş hasılatının binde 5’i harç alınacak.
Yeminli mali müşavirlik ruhsatı için 1.800 TL ;
Bağımsız denetçi yetkilendirme belgesi için 900 TL ;
Serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatı için 450 TL harç alınacak.

7554 VE 7557 SAYILI TORBA KANUNLAR YAYIMLANDI

OTOMOBİL ÖTV ORANLARINI DEĞİŞTİREN 10115 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARI

İZİNSİZ ÇALIŞTIĞI İÇİN HAKLARINDA SINIR DIŞI ETME KARARI ALINAN YABANCILARIN ÇEŞİTLİ MASRAFLARININ İŞVERENLERİNDEN TAHSİLİ

ELEKTRONİK YOKLAMALARDA POLİS VEYA MUHTAR İMZASI ARANMAYACAK

NİSAN - HAZİRAN 2025 DÖNEMİ ORTALAMA TİCARİ KREDİ FAİZ ORANLARI

YARGITAY BANKALARIN EMEKLİ MAAŞINA BLOKE KOYABİLECEĞİNE HÜKMETTİ

TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMA STANDAR TLARI (TSRS) UYGULAMA KAPSAMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 7440 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 9)

İŞ KANUNA GÖRE İDARİ PARA CEZASI VERİLME ESASLARI YENİDEN DÜZENLENDİ

DEPREM BÖLGESİNDE MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDAKİ MÜKELLEFLERİN BORÇ YAPILANDIRMA SÜRELERİ UZATILDI

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU'NDAN İSTİHDAMIN ARTIRILMASI İÇİN KULLANILACAK ORAN ARTIRILDI

ZAYİ BELGESİ İSTEME SÜRESİ 30 GÜNE ÇIKARILDI

İHRACATÇI FİRMALARIN TAAHHÜT HESAPLARINI KAPATMASINDA KOLAYLIK

VERGİ BORÇLARININ TECİLİNDE TEMİNAT ARANILMAYACAK TUTAR ARTIRILDI
