Haberler
UZLAŞMA ESASLARI İLE TEVSİK ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN YENİ DÜZENLEMELER
Gelir İdaresi Başkanlığı, Uzlaşma ve Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliklerinde değişiklik yaptı. 5.000 Türk Lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için de uzlaşma talep edilebilecek.
Söz konusu değişiklikler işlenmiş en güncel hali ile Uzlaşma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin tamamını okumak için tıklayın.
Uzlaşma kapsamına ; ikmalen, re’sen veya idarece salınan ve Bakanlık Vergi Dairelerinin tarha yetkili olduğu bütün vergi, resim ve harçlar ile bunlara ilişkin olarak kesilecek vergi ziyaı cezaları (Kanunun 359 uncu maddesinde yazılı fiillerle (kaçakçılık suçları) vergi ziyaına sebebiyet verilmesi halinde tarh edilen vergi ve kesilen ceza ile bu fiillere iştirak edenlere kesilen ceza ve Kanunun 370 inci maddesinin (b) fıkrası kapsamında kendilerine ön tespite ilişkin yazı tebliğ edilen mükelleflere mezkur maddeye göre kesilen ceza hariç) ile 5.000 Türk Lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları girer. Uzlaşma kapsamına alınan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tutarı, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak yeniden değerleme oranında artırılacak.Buna göre 2022 yılı için 6 bin 800 lirayı aşan özel usulsüzlük cezaları için uzlaşma talep edilebilecek.
Kanuni süresinden sonra verilen beyannameler ile pişmanlık talepli olarak kabul edilen ancak şartların ihlali nedeniyle kanuni süresinden sonra verilen beyanname olarak işleme tabi tutulan beyannameler üzerinden tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilen vergilere ilişkin kesilen vergi ziyaı cezaları da uzlaşma konusu yapılabilecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı, daha önce de uzlaşma komisyonlarının uzlaşma konusu yapabilecekleri vergilerle uzlaşılabilecek vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının miktarlarının belirlenmesine ilişkin esasları açıklayan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ni (Sıra No: 539) yayımlamıştı.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 539)'un tamamını okumak için tıklayın.
Uzlaşma kapsamına alınan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tutarı, yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle belirlenecek. Her yıl, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezasının uzlaşma kapsamına girip girmediğinin tespitinde vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinde geçerli olan Vergi Usul Kanunun Ek 1 inci maddesindeki 5.000 Türk liralık (1/1/2022'den itibaren 6.800 Türk lirası) tutarın yeniden değerleme oranında artırılan tutarı dikkate alınacak.
Uzlaşma komisyonlarının uzlaşma konusu yapabilecekleri vergi miktarına ilişkin yetki sınırı Tebliğ ekinde yer alan (Ek 1) listesinde ;
Uzlaşma komisyonlarının uzlaşma konusu yapabilecekleri usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarına ilişkin yetki sınırı bu Tebliğ ekinde (Ek 2) listesinde
belirlendi.
Uzlaşma görüşmesinin yapılacağı yetkili komisyon, vergi/ceza ihbarnamesindeki tarh edilen vergi miktarına göre belirlenecek. Aynı yıl veya muhtelif yıllar için birden fazla tarhiyatın yapıldığı durumlarda yetkili komisyon en yüksek vergi miktarını içeren vergi/ceza ihbarnamesine göre belirlenecek; diğer ihbarnameler de belirlenen yetkili uzlaşma komisyonunda incelenecek.
Vergi tarh edilmeksizin aynı yıl veya muhtelif yıllar için birden fazla usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezalarının kesilmesi durumunda, yetkili komisyon en yüksek ceza miktarını içeren vergi/ceza ihbarnamesine göre belirlenecek.
Öte yandan tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğu getirilmesi hakkındaki Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)'nde de değişiklik yapıldı. Buna göre yabancılara veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilere yapılan ve 7 bin lirayı aşan satışlarda tevsik zorunluluğunu kaldırdı. Ancak bu tür satışlarda düzenlenecek faturalara satışın yapıldığı kişilerin pasaport numarasının yazılması ve nakit tahsil edilen tutarların tahsilatını takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlarca düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirildi. Aksi takdirde yabancılara veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilere yapılan ve 7 bin lirayı aşan satışlarda tahsilatın aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması ve konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri gerekecek.
- Güncel mevzuatı hızlı ve güvenilir olarak takip etmek ,
- Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak;
- Uygulamaya yönelik makaleleri okumak için siz de abonemiz olun.
Abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.