Haberler
Sigortalılık İşlemleri Hakkındaki 2013/11 Sayılı Genelgede Değişiklik
Sosyal Güvenlik Kurumu 11 Aralık 2014’te yayımladığı 2014 – 32 sayılı Genelge ile Sigortalılık işlemleri hakkındaki 2013/11 Sayılı Genelgede değişiklik yaptı.
Şirketlerin ortaklarının, sigortalılık başlangıç ve sona ermesiyle ilgili olarak, gerek şirket yetkililerinin gerekse sigortalıların kanuni süre içerisinde bildirimde bulunmamaları halinde Kanunun 102 nci maddesine göre haklarında idari para cezası uygulanacağına dair açık bir hüküm bulunmadığından bu kapsamdaki sigortalılar ile şirket yetkililerinin süresi içerisinde veremedikleri işe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri sebebiyle idari para cezası uygulanmayacak.
11/9/2014 tarihinden itibaren 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalı kadınlara, üç defaya mahsus olmak üzere, her doğum için doğum tarihinden itibaren geçen en fazla iki yıllık süreleri, bu sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuklarının yaşaması şartıyla borçlanma imkanı getirildi.
Borçlanma işleminin yapılabilmesi için doğumdan önce;
- (a) bendi kapsamında tescil edilmiş ve adına kısa veya uzun vadeli sigorta kollarına tabi prim bildirilmiş/tahakkuk etmiş olması,
- (b) bendi kapsamında prim ödemesine bakılmaksızın tescil edilmiş/tahakkuk etmiş olması,
- (c) bendi kapsamında tescil edilmiş olması,
gerekiyor.
Birden fazla çocuğu için borçlanma talebinde bulunan sigortalıların tercih ettikleri doğumları ya da yine tercihleri doğrultusunda en fazla borçlanılacak süreye imkan veren doğumları borçlandırılacak.
11/9/2014 tarihinden önce doğum borçlanması için müracaat edip şartları yerine getirmemesi nedeniyle borçlanma talebi reddedilenler yeniden Kuruma müracaat etmeleri halinde yukarıdaki şartları sağlarlar ise doğum borçlanması yapabilecekler.
Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde sigortalığı bulunup ülkemize üç ayı geçememek üzere çalışmaya gelenler sigortalı sayılmayacaklar.Bunlardan üç aydan fazla süreyle çalışmaya gelenler ise çalışmaya başladıkları üçüncü ayın son gününü takip eden günden itibaren sigortalı sayılacaklar.Bunların işverenleri bu kişiler için uzun vade, kısa vade ve genel sağlık sigortası primi ödeyecekler.
Genelgede ayrıca hizmet akdinin tanımı yapılıp ve unsurları sayılıyor.