Haberler
SİGORTA PRİM DESTEĞİ ve MALİ TATİLE İLİŞKİN YASA RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Söz konusu ASKERLİK KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN'a göre 2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL (Aylık brüt 2550 TL) ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının günlük 3,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek. Bu tutar Hazinece karşılanacak. Yani , 2015 yılı Ocak ayında 2550 TL veya altında çalışmış 1 işçisi olan işveren , bu işçiyi 2015 Ocak ayında 30 gün üzerinden bildirmiş ise 2016 nın Ocak ayında yaklaşık 100 liralık bu yasa ile getirirlen sigorta prim indiriminden yararlanabilecek.
İşverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili 2016 yılına ilişkin olarak, aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde vermediği, sigorta primlerini yasal süresinde ödemediği, denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapılan soruşturma ve incelemelerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığı durumlarının tespit edilmesi, Kuruma prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması hâllerinde bu prim teşviğinden yararlanılamayacak.
Söz konusu Torba Kanun ile 5604 sayılı Malî Tatil îhdas Edilmesi Hakkında Kanun'da da değişiklik yapıldı.Özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi ile şans oyunları vergisi mali tatil kapsamından çıkarıldı.Malî tatilin sona erdiği beş günü izleyen içinde biten Mali Tatil kapsamındaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılacak. Bu değişiklikten önce bu süre yedi gündü.
Beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son günü izleyen günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılacak. Değişiklikten önce beyanname verme süresinin son gününden itibaren üçüncü günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılıyor idi.
Söz konusu 6661 Sayılı ASKERLİK KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN ile getirilen düzenleme ile oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek, yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere, toplam en az üç yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunan bu Kanun ile 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununa tabi yükümlüler, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığı ile askerlik şubelerine başvurmaları ve 1.000 avro veya karşılığı kadar yönetmelikte belirtilecek yabancı ülke parasını, başvuru tarihinde defaten ödemeleri hâlinde muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.
Kanun ile 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu'nda da değişiklik yapılarak, Türk vatandaşlığından çıkanlara verilen Mavi Kart değerli kağıt olarak tanımlandı.Böylece Mavi Kart’ın Türkiye’de kimlik kartı olarak kabul edilmemesi ile ilgili uygulamada çıkan sorunların önüne geçilmesi hedefleniyor.