Haberler
SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği yayımladı. Tüzel kişi acentelerin şirket türüne göre Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutardan az olmamak kaydıyla sahip olacakları asgari ödenmiş sermaye miktarı 3.250.000 TL olarak belirlendi.
Şube açarak teşkilatlanacak acentelerin merkez için en az 4.000.000 TL ve her bir şube için en az 325.000 TL sermayeye sahip olmaları gerekecek. Şube açmaksızın sadece mesafeli satış yapmak isteyenler için ise asgari sermaye 4.000.000 TL olarak belirlendi.
Gerçek kişilerin beyan edecekleri mal varlıkları, tüzel kişi acenteler için aranılan asgari ödenmiş sermayeden az olamayacak. Şube açarak teşkilatlanan veya mesafeli satış yapan acenteler, yılsonları itibarıyla satışına aracılık ettikleri prim tutarının en az %4’ü kadar özkaynağa sahip olmak zorunda olacak ve bu tutar her durumda 4.000.000 TL’den az olamayacak. Bu hesaplama, yılsonları itibarıyla yapılacak ve ilave sermaye ihtiyacının ortaya çıkması halinde, eksik kalan sermaye en geç ertesi yılın Haziran ayı sonuna kadar tamamlanacak.
Bireysel emeklilik aracısı ünvanına sahip kişilerin teknik personel olmak için yeterlilik sınavını kazanmaları ve Yönetmeliğe ekli Ek-1’de yer alan mesleki deneyim sürelerini tamamlamaları gerekiyor.
Kurumca yapılan izleme, inceleme veya denetim sonucunda, ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davrandığı tespit edilen acenteler, Kurumca uyarılacak. Uyarının ardından ilgili acentenin durumu hakkında yapılan değerlendirme neticesinde, acentenin faaliyetleri Kurul tarafından altı aya kadar geçici olarak durdurulabilecek veya uygunluk belgeleri iptal edilebilecek.
Kurumca yapılan izleme, inceleme veya denetim sonucunda mali durumlarının bağlı bulundukları sigorta şirketi üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabileceği anlaşılan acenteler için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Kurumca ilgili sigorta şirketlerine bildirimde bulunulacak. Alınan tedbirlere rağmen durumlarında bir iyileşme olmayan acentelerin faaliyetleri Kurul tarafından altı aya kadar geçici olarak durdurulabilecek.
Acentelerin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması sonrasında faaliyete başlangıcı takip eden bir yıl içinde aynı fiili tekrar etmeleri halinde uygunluk belgeleri Kurul tarafından iptal edilecek.

YARGITAY BANKALARIN EMEKLİ MAAŞINA BLOKE KOYABİLECEĞİNE HÜKMETTİ

TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMA STANDAR TLARI (TSRS) UYGULAMA KAPSAMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 7440 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 9)

İŞ KANUNA GÖRE İDARİ PARA CEZASI VERİLME ESASLARI YENİDEN DÜZENLENDİ

DEPREM BÖLGESİNDE MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDAKİ MÜKELLEFLERİN BORÇ YAPILANDIRMA SÜRELERİ UZATILDI

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU'NDAN İSTİHDAMIN ARTIRILMASI İÇİN KULLANILACAK ORAN ARTIRILDI

ZAYİ BELGESİ İSTEME SÜRESİ 30 GÜNE ÇIKARILDI

İHRACATÇI FİRMALARIN TAAHHÜT HESAPLARINI KAPATMASINDA KOLAYLIK

VERGİ BORÇLARININ TECİLİNDE TEMİNAT ARANILMAYACAK TUTAR ARTIRILDI

YATIRIM FONLARI VE MEVDUATTAN ELDE EDİLEN GELİRLERDE TEVKİFAT ORANLARI ARTIRILDI

2025 YILININ İKİNCİ YARISI İÇİN KIDEM TAZMİNATI TAVANI

AKARYAKITTA YILIN İKİNCİ YARISINDA OTOMATİK MAKTU ÖTV ARTIŞI

DEPREMDEN ETKİLENEN BAZI YERLERDE MÜCBİR SEBEP HALİ SONA EREN MÜKELLEFLERİN e-DEFTER BERATLARINI YÜKLEME SÜRESİ UZATILDI

SERBEST MESLEK MENSUBU MÜKELLEFLERİN e-FATURA VE e-DEFTER ZORUNLULUĞU
