Haberler
SGK'NIN YANLIŞ ÖDEDİĞİ AYLIKLARIN GERİ İSTEMESİ HAKKINDA ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Anayasa Mahkemesi'nin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) , hesaplarda yaptığı yanlışlık nedeniyle fazla ödediği emekli aylıklarının son 5 yıllık toplamını bir ay içinde geri ödemesi istemesinin mülkiyet hakkının ihlali olduğu yönünde verdiği 12/2/2020 tarihli ve 2017/18560 başvuru numaralı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Söz konusu karara konu olan olayda 2001 yılında SGK'na emeklilik için başvuran çalışana Kurum, 5 bin günlük hizmet süresini doldurduğu tespitini yaptı ve yaşlılık aylığı bağlanmasına karar verdi.
Ancak SGK, 2012'de aynı ad ve soyada sahip başka bir kişi tarafından emeklilik talebinde bulunulması üzerine, emekli aylığı bağlanan vatandaşın hizmetleri konusunda tereddüt oluştuğu gerekçesiyle 2012 yılı nisan ayında aylık ödemesini durdurdu.
SGK, yaptığı inceleme soncunda başka bir kişiye ait 832 günlük hizmet süresinin başvurucunun hizmet süresine eklendiğini tespit etti.
Kalan hizmet süresinin aylık bağlama tarihindeki asgari süreyi karşılamaması nedeniyle emekli olan çalışana bağlanan aylık 2015'te iptal edildi. SGK ayrıca, 5 yıl boyunca ödenmiş toplam 43 bin 704 liranın bir ay içinde tek seferde ödenmesine karar verdi.
Bu işlemin iptali istemiyle dava açan vatandaş, aylık bağlama kararının ve ödemelerin kuruma ait belgeler esas alınarak yapıldığını, kendisinin bir kusuru bulunmadığını ve aradan uzun zaman geçtikten sonra işlem tesis edilmesinin hakkaniyete aykırı olduğunu ileri sürdü.
Açtığı davalara ilişkin yargı süreçlerinden sonuç alamayan vatandaş, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.
ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI
Bireysel başvuruyu ele alan Yüksek Mahkeme, "yaşlılık aylığının iptal tarihinden itibaren son beş yıl içinde yapılan ödemelerin iadesi konusunda benimsenen yöntem" nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
Kararda "Bu durumda somut başvuru bakımından ihlalin İdari işlemden kaynaklandığı ve başvurucunun iade etmekle yükümlü olduğu tutarın iade şekli ve zamanı hususunda takdir yetkisi de idareye ait olduğundan mülkiyet hakkının ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak bir ödeme yöntemi belirlenmek üzere kararın bir örneğinin ilgili SGK Başkanlığına gönderilmesine karar verilmesi gerekir." ifadelerine yer verildi.
Anayasa Mahkemesi, yaşlılık aylığının iptal edilmesine yönelik şikayet yönünden ise mülkiyet hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

KURUMLAR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ

RUHSATLARINI BAŞKALARINA KULLANDIRAN MALİ MÜŞAVİRLER MESLEKTEN ÇIKARILACAK

BAZI YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE TEVKİFAT ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

İŞLETMELERE DAHİL OLMAYAN ŞAHISLARA AİT ARAÇLARA TAŞIT TANIMA BİRİMİ TAKMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

YURT DIŞINA ÇIKIŞLARDA 185.000 TL Yİ AŞAN TUTARLARIN BİLDİRİLMEMESİ HALİNDE BU PARAYA EL KONULACAK

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

2025 BİRİNCİ GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİNDE UYGULANACAK YENİDEN DEĞERLEME ORANI BELİRLENDİ

YURT DIŞINA SERBESTÇE ÇIKARILABİLECEK PARA TUTARI 185.000 TL'YE ÇIKARILDI

KDV İADE TALEBİNDE BULUNULABİLECEK ALT SINIR 10.000 T.L. OLARAK BELİRLENDİ

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖTVSİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİNİN DÜZELTİLMESİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

2025 YILINDA UYGULACAK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

REESKONT VE AVANS FAİZ ORANLARI BELİRLENDİ
