Haberler
SERBEST MESLEK MENSUBU MÜKELLEFLERİN e-FATURA VE e-DEFTER ZORUNLULUĞU
Gelir İdaresi Başkanlığı e-Belge sitesinde e-SMM uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin e-fatura uygulamasına geçip geçmeyeceği hakkında bir duyuru yayımladı. Buna göre serbest meslek faaliyeti nedeniyle fatura düzenleme yükümlülüğü bulunmayan ve bu faaliyeti için e-Serbest Meslek Makbuzu düzenleyen serbest meslek mensubu mükelleflerin e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmuyor.
Duyuruda aşağıdaki açıklamalar yapıldı:
509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “IV.1.4. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” başlıklı bölümünde yer alan bilgilere göre brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler ilgili hesap dönemini izleyen yılın yedinci ayının başından itibaren, e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
Mezkur Tebliğin “IV.4.4. e-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” başlıklı bölümünde ise vergiden muaf olmayan serbest meslek erbaplarının Tebliğin “IV.4.5” numaralı bölümünde belirtilen sürelerde e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına dâhil olması ve belirtilen tarihlerden itibaren serbest meslek makbuzlarını “e-Serbest Meslek Makbuzu” olarak düzenlemelerinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.
Bu düzenlemeler doğrultusunda serbest meslek mensubu mükelleflerin e-Fatura uygulamasına geçip geçmeyeceği hususunda Başkanlığımızca verilen bir özelgede aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir:
“e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenlenecek faturaların e-Fatura olarak düzenlenmesi ve alınması yükümlülüğü bulunmakta olup, serbest meslek faaliyeti nedeniyle fatura düzenleme yükümlülüğü bulunmadığı ve bu faaliyet için e-Serbest Meslek Makbuzu düzenlenmesi gerektiğinden, serbest meslek mensubu mükelleflerin e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmamaktadır. Diğer taraftan, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olunmaması nedeniyle serbest meslek mensubuna düzenlenecek faturaların; e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler tarafından e-Arşiv Fatura, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükellefler tarafından ise 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "IV.2.4.3. e-Arşiv Fatura Olarak Düzenlenme Zorunluluğu Getirilen Diğer Faturalar" başlıklı bölümünde yer alan açıklamalar da dikkate alınarak kâğıt ya da e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi gerektiği tabiidir.”
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ (SIRA NO: 486)’ya göre serbest meslek erbabının, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin defter ve kayıtlarını elektronik ortamda Defter ve Beyan Sistemi üzerinde tutulmaları gerekmektedir. Buna göre serbest meslek mensubu mükellefler defterlerini e-Defterde değil defter beyan sisteminde tutarlar.
Ancak serbest meslek faaliyetinin anonim ya da limited şirket bünyesinde yürütülmesi halinde 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan hükümler doğrultusunda e-Fatura sistemine geçilmesi ve Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’e göre e-Defter tutulması gerekir.
Maliye Postası garantisiyle
- En yeni mevzuat değişikliklerini hızlı ,güvenilir ve kolaylıkla takip ederek zaman kazanmak;
- Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza sağlıklı cevaplar almak;
- Uygulamaya yönelik makaleleri okumak için siz de abonemiz olun.
Abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Elektronik yayınlarımıza eklenen Danıştay Kararları ve Özelgeleri incelemek için tıklayın.

SERBEST MESLEK MENSUBU MÜKELLEFLERİN e-FATURA VE e-DEFTER ZORUNLULUĞU

İKİNCİ EL ARACIN SIFIRDAN PAHALI VE 6 AY VE 6 BİN KM'DEN DÜŞÜK SATILMASINA DAİR YASAK SÜRESİ UZATILDI

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR CUMHURBAŞKANI KARARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK

YAPI DENETİMİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPI DENETİM TEBLİĞLERİNDE DEĞİŞİKLİK

3 VEYA DAHA FAZLA KİŞİ ÇALIŞTIRANLAR ÜCRET ÖDEMELERİNİ BANKALAR ÜZERİNDEN YAPACAKLAR

YETKİ BELGELİ YAPI USTALARI HAKKINDA YÖNETMELİK

SGK VE GİB DEPREMDEN ETKİLENEN BAZI YERLERDE MÜCBİR SEBEP HALİ SÜRE UZATIMINA DAİR DUYURULAR YAYIMLADI

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA 9903 SAYILI KARAR

BAZI KANUNLAR İLE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 7548 SAYILI KANUN

MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARINDA BÜYÜK İŞLETME ÖLÇÜTLERİ DEĞİŞTİRİLDİ
