Haberler
REHİNLE TEMİNAT ALTINA ALINMIŞ VE AYRICA KAMBİYO SENEDİNE DE BAĞLANMIŞ ALACAĞIN İCRAYA VERİLMESİ
Rehinle teminat altına alınmış ve ayrıca kambiyo senedine de bağlanmış alacağın tahsili amacıyla, borçlu aleyhine tahsilde tekerrür olmamak kaydı ile aynı anda ve sıra gözetilmeksizin hem rehnin paraya çevrilmesi yolu ile, hem de kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip yapılıp yapılamayacağı hakkında Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulunun 20/01/2023 Tarihli ve E: 2021/2, K: 2023/1 Sayılı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu söz konusu kararında rehinle teminat altına alınmış ve aynca kambiyo senedine de bağlanmış alacağın tahsili amacıyla, borçlu aleyhine tahsilde tekerrür olmamak kaydı ile aynı anda ve sıra gözetilmeksizin hem rehnin paraya çevrilmesi yolu ile, hem de kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip yapılamayacağına hükmetti.
Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu'nun kararında aşağıdaki görüşlere yer verildi:
"Cebri icrada, devletin cebri icra organlarınca borçlunun mallarına el konulmakta, bu mallar satılmakta ve elde edilen para ile alacaklının alacağı ödenmekledir. Cebri icra işlemleri, borçlu yönünden fazladan bazı masrafların ortaya çıkmasına ve borç yükünün gereksiz yere artmasına neden olabilmektedir. Bu süreç, farklı bazı sorunları beraberinde getirebileceği gibi borç ihtilaflarının birer toplumsal yara teşkil ettiği gözetildiğinde, bu yaraların kapanması yerine daha da derinleşmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca ihtiyari ödeme yolunun işletilmesi, cebri icranın ise ancak son çare olarak başvurulması gereken bir mekanizma olarak öngörülmesi zorunludur.
Rehinle teminat altına alınmış ve ayrıca kambiyo senedine de bağlanmış alacağın tahsili amacıyla, borçlu aleyhine tahsilde tekerrür olmamak kaydı ile aynı anda hem rehnin paraya çevrilmesi yolu ile hem de kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip yapılması hâlinde borçlu şikâyet yolu ile icra mahkemesine başvurarak aleyhine başlatılan ikinci takibin iptalini isteyebilir. Bu husus kamu düzeni ile ilgili olup, süresiz şikâyete tabidir.
İcra mahkemesi, icra ve iflas dairelerinin işlemlerine karşı yapılan şikâyetlerle, itirazları incelemeye görevli olup, takip hukukuna ilişkin kararlar verir. Borçlunun şikâyeti üzerine icra mahkemesince takibin iptaline verilecek olup, genel mahkeme gibi rehin hakkının iptali veya kambiyo senedinin iptaline hükmedilmemektedir. İkinci takibin iptali üzerine, ilk takipte alacağının karşılanamaması hâlinde alacaklı dilerse (ilgili takip prosedürü içerisinde) diğer takip yoluna da başvurabilir. Alacaklı elindeki kambiyo senedinin zamanaşımına uğrama ihtimalini de göz önünde tutarak belirtilen takip yollarından birini tercih etmekte serbesttir.
Hâl böyle olunca, rehinle teminat altına alınmış ve ayrıca kambiyo senedine de bağlanmış alacağın tahsili amacıyla, borçlu aleyhine tahsilde tekerrür olmamak kaydı ile aynı anda ve sıra gözetilmeksizin hem rehnin paraya çevrilmesi yolu ile, hem de kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip yapılamayacağı sonuç ve kanaatine varılmıştır."

İNŞAAT İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK HESABI HAKKINDA SGK GENEL YAZISI

ŞİRKETLERİN SERMAYELERİNİ YENİ ASGARİ TUTARLARA YÜKSELTME SÜRESİ UZATILDI

KAMU İHALELERİNDE YETERLİ SAYILMAK İÇİN VERGİ VE SOSYAL GÜVENLİK PRİM BORÇLARI SINIRI ARTIRILDI

ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ HAKKINDA VERGİ USUL KANUNU TEBLİĞİ

SERMAYENİN KAYBI, BORCA BATIK OLMA DURUM HESAPLARINDA KUR FARKI ZARARLARI

KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KURULU'NUN KURUMSAL e-POSTA HESAPLARI HAKKINDA KARARI

ÇEVRE YÖNETİMİ HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

NOTER İŞLEMLERİNDE İSTENEN BELGELER DÜZENLENDİ

TAŞINMAZ SATIŞINDA GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ KULLANMA ZORUNLULUĞU ERTELENDİ

BENZİN VE LPG'DEN ALINAN ÖTV'DE EŞEL MOBİL SİSTEMİ SONA ERDİ

UZAKTAN ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

TURİZM ÜCRET DESTEĞİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

İNTERNETTE YAPILAN TİCARİ FAALİYELERE İLİŞKİN BİLGİ VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN FON KAZANÇLARINDAN TEVKİFAT YAPILACAK

