Haberler
POŞET BEYANNAMESİNİN VERİLME SÜRESİNİ UZATAN,EK İSTİHDAMA SGK PRİM DESTEĞİ GETİREN 7166 SAYILI YASA
Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7166 Sayılı Torba Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 2872 sayılı Çevre Kanununa eklenen geçici madde-4 e göre 2019 yılının Ocak ve Şubat aylarına ilişkin verilmesi gereken beyannameler 24/4/2019 tarihine (bu tarih dâhil) kadar verilebilecek.
7166 Sayılı Kanunun tamamını okumak için tıklayın.
Bu beyanlar üzerine ödenmesi gereken tutarlar 30/4/2019 tarihi mesai saati bitimine kadar ödenecek.
Katılım payının süresinde beyan edilmediğinin veya eksik beyan edildiğinin tespiti halinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katılım payının bir ay içinde ödenmesi gerektiği ilgiliye tebliğ edilecek. Süresinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katılım payının beyan edilmesi gereken son günden ödendiği tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı oranında faiz uygulanarak aynı Kanuna göre tahsil edilecek.
Poşet beyannamelerine ve ödemelerine ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.
İstihdam Desteği
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 19 uncu maddesinde yapılan değişikliğe göre işverenlere, 2018 yılı içinde iş yerinden bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak, 1 Şubat 2019 ila 30 Nisan 2019 tarihlerinde işe alınan sigortalılar için işe alındıkları tarihten itibaren dokuz aylık sürede iş sözleşmesi feshedilmeksizin çalıştırılmaları şartıyla 3 ay süreyle ilave prim desteği sağlanacak.
Kitap ve Dergide KDV İstisnası
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere basılı kitap ve süreli yayınların tesliminden KDV alınmayacak. Maddenin değişiklikten önceki haline göre Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimine KDV istisnası getirilmişti. Değişiklikle KDV istisnasının kapsamı genişletilmiş oldu.
Cep Telefonlarında ÖTV Oranı
Cep telefonlarının vergi oranlarının belirlenmesinde özel tüketim vergisi matrahları esas alınacak. Cep telefonları, ÖTV matrahı bin 200 lirayı aşmayanlar, ÖTV matrahı bin 200 lirayı aşıp, 2 bin 400 lirayı aşmayanlar ve diğerleri olarak sınıflandırıldı. Tüm sınıflarda özel tüketim vergisi oranı yüzde 25 olarak belirlendi .
Cep telefonlarının özel tüketim vergisi oranlarını indirmeye, yüzde 50'ye kadar artırmaya ve oranlara esas özel tüketim vergisi matrahlarının alt ve üst sınırlarını dörtte birine kadar indirmeye, dört katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
Taşeron İşçilere Kamu Tarafından Ödenen Kıdem Tazminatları
11 Eylül 2014'ten sonra imzalanan ihale sözleşmeleri kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kıdem tazminatı ödemeleri için sözleşmede aksi belirtilmemişse, taşeron işverene rücu edilmeyecek.