Haberler
PLANLI - PLANSIZ ALANLAR İMAR YÖNETMELİKLERİNDE DEĞİŞİKLİK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği yayımladı.Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Alanlar İmar Yönetmeliğinde balkonların yüzde 30 içinde kalmak kaydıyla ait olduğu bağımsız bölümün yüzde 15'ine kadar emsal harici olan kısmı, ait olduğu bağımsız bölümün yüzde 20'sine çıkarıldı.
Değişiklikler işlenmiş en güncel hali ile Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin tamamını okumak için tıklayın.
Değişiklikler işlenmiş en güncel hali ile Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin tamamını okumak için tıklayın.
Açık havuzlar da yüzde 30 içinde kalmak kaydıyla emsal harici yapıldı.Baz istasyonlarının 15 metreden yüksek olan kule ve direk kısımları ruhsata tabi olurken, 15 metreden kısa olanlar için fenni mesuliyeti üstlenilmek, statik açıdan uygun olduğuna dair rapor hazırlanmak ve BTK uygun görüşü alınmak kaydıyla ruhsat şartı kaldırıldı.
2000 m²’den büyük parsellerde yapılacak yapılarda yağmur suyu toplama zorunluluğu getirildi. Söz konusu projelerde mekanik tesisat projelerinde; çatı yüzeyinden toplanacak yağmur sularının gerekmesi halinde filtre edilerek bir tankta toplanması ve bina tuvalet sifonlarında kullanılması amacıyla yağmur suyu toplama sistemi içermesi zorunluluğu getirildi. Toplanan yağmur suyunun bina tuvalet sifonlarının ihtiyacından fazla olan kısmı, tesisat projesinde gösterilmek suretiyle bahçe veya diğer ortak alanlarda kullanılabilecek. İlgili idarelerce yağmur suyu toplama sisteminin daha küçük parsellerde yapılmasına ilişkin de zorunluluk getirilebilecek. Yağmur suyu toplama tankı, bina bünyesinde veya çekme mesafelerini ihlal etmemek kaydı ile ön, yan ve arka bahçelerde ya da bahçe zemini altında konumlandırılacak.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarı ile kırsal yerleşik alanlar ve civarında yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değil. Ancak, inşaat yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair ilgili idare onayı alınmasından sonra, muhtarlığa bildirimde bulunulmak suretiyle yapılacak. Büyükşehirlerde proje onayları ilçe belediyesince yapılacak. Bu yapıların ihtiyacı için çatılarında, saçak sınırlarına taşmamak ve mimari görünüşe bağlı kalınmak kaydı ile yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri de aynı hükümlere tabi olacak.
Yukardakile dışında kalan tüm yapılar için yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni alınacak.
İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ve bunların lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamayacak. Ancak, bir yapıda birden fazla bağımsız bölüm yapılabilecek. 1500 m2 den büyük olan hisseli parsellerde ise, maliklerin muvafakati alınmak kaydı ile, binalar arasındaki mesafeler (6.00) m. den az olmamak şartı ile, hissedar sayısını ve her durumda 3 adeti geçmemek üzere birden fazla bina yapılabilecek. Bu durumda diğer yapılaşma koşullarına uyulmak kaydı ile her bir binanın yapı inşaat alanı 250 m2 yi toplam yapı inşaat alanı ise 750 m2 yi geçemeyecek.