Haberler
ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI YÖNETMELİĞİ
ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI YÖNETMELİĞİ'ni okumak için tıklayın.
Yönetmelikle özel istihdam bürosu faaliyet izni için gerekli belgeler, özel istihdam bürosu faaliyet izni için gerekli koşullar, geçici iş ilişkisi yetkisi için gerekli koşullar ve diğer hususlarda açıklamalar yapılıyor.
Geçici iş ilişkisi, özel istihdam büroları aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir iş yerinde görevlendirme yapılarak kurulabilecek.Özel istihdam büroları; işveren ile geçici işçi sağlama sözleşmesi yaparak, işçisini geçici olarak işverene devredebilecek. Özel istihdam bürolarının, Türkiye İş Kurumundan geçici işçi sağlama yetkisi alması gerekecek .
Geçici iş ilişkisinde işveren özel istihdam bürosu olacak.İşçinin ücreti, gelir vergisi ve primleri özel istihdam bürosu tarafından ödenecek.Geçici işçi çalıştıran işveren, ödenmeyen ücretler mevcut ise bunlar ödenene kadar özel istihdam bürosunun alacağını ödemeyerek, özel istihdam bürosunun alacağından mahsup etmek kaydıyla geçici işçilerin en çok üç aya kadar olan ücretlerini doğrudan işçilerin banka hesabına yatıracak.
Özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici iş ilişkisi aşağıdaki hallerde kurulabilecek:
a) 4857 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin beşinci fıkrası ile 74 üncü maddesinde belirtilen analık halinde çalışma ve süt iznine giren hâllerde, işçinin askerlik hizmeti hâlinde ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı diğer hâllerde,
b) Mevsimlik tarım işlerinde,
c) Ev hizmetlerinde,
ç) İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde,
d) İş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması hâlinde,
e) İşletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması hâlinde,
f) Mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları hâlinde
Geçici iş ilişkisi Kurumca izin verilen özel istihdam bürosunun bir işverenle geçici işçi sağlama sözleşmesi yaparak bir işçisini geçici olarak bu işverene devri ile kurulacak.
Geçici işçi sağlama sözleşmesi; mevsimlik tarım ve ev işlerinde süre sınırı olmaksızın, analık hâli dışındaki durumlarda ise en fazla dört ay süreyle kurulabilecek. Yapılan geçici iş ilişkisi sözleşmesi mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları hariç toplam sekiz ayı geçmemek üzere en fazla iki defa yenilenebilecek. Geçici işçi çalıştıran işveren, belirtilen sürenin sonunda aynı iş için altı ay geçmedikçe yeniden geçici işçi çalıştıramayacak.
Sözleşmeye, geçici işçinin Kurumdan veya bir başka özel istihdam bürosundan hizmet almasını ya da iş görme edimini yerine getirdikten sonra geçici işçi olarak çalıştığı işveren veya farklı bir işverenin işyerinde çalışmasını engelleyen hükümler konulamayacak.