Haberler
MALUL VE ENGELLERİLERE TANINAN ÖTV MUAFİYETİ ŞARTLARI DEĞİŞTİ
7537 Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. ÖTV Kanunu'nda yapılan değişiklikle malul ve engellilere tanınan ÖTV muafiyeti kapsamında alınan araçların satış süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı. Genel Sağlık Sigortası borçlarına af getirildi.
Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 7537 Sayılı Kanunu okumak için tıklayın.
ÖTV Kanununda yapılan değişiklikle malul ve engellerilere tanınan ÖTV muafiyeti kapsamında alınan araçların yerli katkı oranının en az %20 olması şartı getirildi ve Cumhurbaşkanına yerli katkı oranını yarısına kadar indirme, iki katına kadar artırma yetkisi verildi. Cumhurbaşkanı bu yetkisini Resmi Gazete'de yayımlanan 9321 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile kullandı ve ÖTV muafiyeti kapsamında alınacak araçlarda yerli katkı oranını %40 olarak belirledi.
Söz konusu düzenlemeden sonra muafiyet kapsamında alınan araçların 10 yıl geçmeden satışı halinde ÖTV uygulanacak ve tahsil edilen vergi beyan edilerek ödenecek.
7537 Sayılı Kanunla Vergi Usul Kanununda da değişiklikler yapıldı. Kanunun "Mücbir Sebeplerle Gecikme" başlıklı 15. maddesinde yapılan değişikle Hazine ve Maliye Bakanlığı'na mücbir sebep sayılan haller nedeniyle; bölge, il, ilçe, mahal, organize sanayi bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, endüstri bölgesi, serbest bölgeler gibi bölgeler veya afete maruz kalanlar itibarıyla; mükellefiyet ve vergi türü, vergilendirme ve defter tutma usulü, faaliyet konusu, iş yerleri, sektörler, aktif toplamı, öz sermaye toplamı, satış hasılatı, çalıştırılan hizmet erbabı sayısını birlikte veya ayrı ayrı dikkate alarak mücbir sebep hali ilân etme; bu sürede vergi ödevlerinden yerine getirilemeyecek olanları; vergi türü ve vergilendirme dönemi itibarıyla bu fıkra kapsamında belirlenen kriterler ile faaliyete devam edilip edilmediğini birlikte veya ayrı ayrı dikkate alarak belirleme yetkisi verildi.
Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mücbir sebep, bu durumun vukua geldiği tarihin rastladığı ayı izleyen üçüncü ayın son günü itibarıyla bitmiş sayılacak. Bakanlık; bu süreyi mücbir sebep halinin vukua geldiği tarihin rastladığı ayı izleyen on sekizinci ayın sonunu geçmemek kaydıyla uzatabilecek. Bakanlık vergi türleri ve iş yerleri itibarıyla; beyannamelerin toplulaştırılması, yeni beyanname verme süreleri belirlenmesi ve beyanname verme zorunluluğunun kaldırılması şeklinde de kullanabilecek.
Vergi Usul Kanununa eklenen geçici maddeye göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, mücbir sebep hali ilan edilen Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay illeri ile Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde, deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan ve 30/11/2024 tarihi itibarıyla mücbir sebep hali sona eren mükelleflerin mücbir sebep halini, 1/12/2024 tarihinden itibaren her defasında altı ayı geçmeyen süreler halinde bir yıla kadar uzatabilecek.
Genel Sağlık Sigortası Borçlarına Af
5510 sayılı Kanuna eklenen geçici maddeyle 1/1/2015 öncesine ait olup ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi ferî alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçildi. Bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar söz konusu süreler için ödenmiş olan primler ise iade ve mahsup edilmeyecek.