Haberler
KURUMLAR VERGİSİ BEYANINA İLİŞKİN ÖZEL SAYI
2017 yılı kurum kazançları için 1-25 Nisan 2018 tarihleri arasında verilmesi gereken Kurumlar Vergisi Beyannamesinin düzenlenmesi hakkında yazıların bulunduğu Kurum Kazancı ve Beyannamesi başlıklı Maliye Postası Dergisi yayımlandı.
Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı takip eden dördüncü ayın birinci gününden yirmi beşinci günü akşamına kadar elektronik ortamda mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilir. Hesap dönemi normal takvim yılı olan mükellefler için kurumlar vergisi beyannamesinin verilme zamanı 1-25 Nisan tarihleri arasıdır.
Aşağıda sayılan kurumların kazançları, kurumlar vergisine tabidir.
a) Sermaye şirketleri.
b) Kooperatifler.
c) İktisadî kamu kuruluşları.
ç) Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler.
d) İş ortaklıkları.
Bu kurumlar, kazançları üzerinden kurumlar vergisi mükellefleri olarak, ilgili vergi dairesine tescil edileceklerdir.
KURUM KAZANÇLARI
Kurum kazancı gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluşur. (KVK md. 2)
Gelir unsurları ise şunlardır;
1- Ticari kazançlar.
2- Zirai kazançlar,
3- Ücretler,
4- Serbest Meslek Kazançları,
5- Gayrimenkul Sermaye İratları
6- Menkul sermaye iratları
7- Diğer kazanç ve iratlar (GVK md. 2)
Yukarıda yazılı yedi gelir unsuru, kurum kazancı olarak kabul edilir ve vergiye tabi tutulur.
KURUMLAR VERGİSİNİN MÜKELLEFLERİ
1- SERMAYE ŞİRKETLERİ
a) Anonim şirketler,
b) Limited şirketler,
c) Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile,
d) Benzer nitelikteki yabancı şirketler
Kurumlar vergisinin mükellefleridir.
2- KOOPERATİFLER
Kooperatifler 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa veya özel kanunlara göre kurulan kooperatifler ile benzer nitelikteki yabancı kooperatifleri iade eder.
3- İKTİSADİ KAMU KURULUŞLARI
İktisadi kamu kuruluşlarına ait veya bağlı olup, faaliyetleri devamlı bulunan ve birinci ve ikinci fıkralar dışında kalan ticari, sınai ve zirai işletmeler iktisadi kamu kuruluşlarıdır.
Aynı şekilde il özel idarelerine ait olan veya bağlı bulunan kuruluşlar da iktisadi kamu kuruluşlarıdır. Bu kuruluşlar devlete ve mahalli idarelere ait veya bağlı olurlar ve kurumlar vergisi mükellefiyetine tabi tutulurlar.
4- YABANCI DEVLETE AİT OLANLAR
Yabancı devletlere ait olan bu tür kuruluşlar da ticari, sınai ve zirai kazançlar üzerinden vergilendirilir.
5- DERNEK VE VAKIFLARA AİT OLANLAR
Dernek veya vakıflara ait veya bağlı olup faaliyetleri devalı bulunan ve bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları dışında kalan ticari, sınai ve zirai işletmeler ile benzer nitelikteki yabancı işletmeler bunların iktisadi işletmeleridir.
Bu kanunun uygulanmasında sendikalar dernek, cemaatler ise vakıf sayılır.
6- BU KURULUŞLARIN ÖZELLİKLERİ
İktisadi kamu kuruluşları ile dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmelerin kazanç amacı gütmemeleri, faaliyetlerinin kanunla verilmiş görevler arasında bulunması, tüzel kişiliklerinin olmaması, bağımsız muhasebelerinin ve kendilerine verilmiş sermayelerinin veya iş yerlerinin bulunmaması mükellefiyetlerini etkilemez.
Mal ve hizmet bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olması, kar edilmemesi veya karın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesi bunların iktisadi niteliğini değiştirmez.
7- İŞ ORTAKLIKLARI
İş ortaklıkları: Yukarıdaki fıkralarda yazılı kurumların kendi aralarında veya şahıs ortaklıkları ya da gerçek kişilerle, belli bir işin birlikte yapılmasını ortaklaşa yüklenmek ve kazancını paylaşmak amacıyla kurdukları ortaklıklardan bu şekilde mükellefiyet tesis edilmesini talep edilen ortaklıklar, iş ortaklıklarıdır. Bunların tüzel kişilikleri yok ama kurumlar vergisi mükellefidirler.