Haberler
KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETMELER YÖNETMELİĞİ
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle KOBİ'lerin belirlenmesinde kullanılan kriterler yeniden belirlendi. Küçük ve orta büyüklükteki işletme (KOBİ) sınıfına girmek için için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço üst limiti, 250 milyon TL’den 500 milyon TL’ye çıkartıldı ; KOBİ tanımındaki çalışan sayısında ise değişikliğe gidilmeyerek '250 ve daha az kişi olarak' sabit bırakıldı.
KOBİ niteliği belirlenirken dikkate alınan kriterlerden herhangi birini, son iki hesap dönemine ait verileri ile aşan işletmeler KOBİ niteliğini kaybeder. Son hesap dönemine ait verileri ile söz konusu kriterlerin altına düşen işletmeler KOBİ niteliği kazanır.
Bu Yönetmelik kapsamında işletmelerin KOBİ niteliği ve sınıfını belirlemede kullanılacak verilerin tarihi;
a) Kurumlar vergisi mükellefleri için Kurumlar Vergisi Kanununda belirtilen beyanname verme süresinin içinde bulunduğu ay sonu,
b) Gelir vergisi mükellefleri için Gelir Vergisi Kanununda belirtilen beyanname verme süresinin içinde bulunduğu ay sonu,
olarak esas alınacak.
İşletmede sadece hizmet akdi ile çalışanlar dikkate alınacak. Çıraklar ve staj yapan öğrenciler çalışan sayışma dahil edilmeyecek.
İşletmelerin mali durumları ve çalışan sayılarının belirlenmesinde yıllık olarak hesaplanan en son veriler esas alınacak.
Yayımlanan yeni yönetmelikle 19/10/2005 tarihli ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.