Haberler
KOOPERATİFLERİN KURULUŞ VE ANASÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafında hazırlanan KOOPERATİFLERİN KURULUŞ VE ANASÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ İLE KURUCU ORTAK SAYILARI VE ÇALIŞMA BÖLGELERİNİN BELİRLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğin tamamını okumak için tıklayın.
Kooperatiflerin kuruluş ve anasözleşme değişikliği izin işlemleri Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından ya da Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dâhilinde Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yürütülecek.
Kuruluş izin başvuruları esnasında istenilecek gerekli bilgi, belge ve dilekçe örnekleriKooperatifçilik Genel Müdürlüğü internet sitesinde yayımlanacak.
Kooperatif kuruluş izni almak için sırasıyla;
a) Kooperatif anasözleşmesi Merkezi Sicil Kayıt Sisteminde (MERSİS) düzenlenerek bu sistem üzerinden ticaret sicili müdürlüğüne gönderilir.
b) Bakanlıkça belirlenen sayıda anasözleşme ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personel huzurunda kurucu ortaklarca imzalanır.
c) Kuruluş talebini içeren bir dilekçe ekinde anasözleşme ve gerekli diğer belgeler ile Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ya da Ticaret İl Müdürlüğüne başvurulur.
Kuruluş izin işlemi tamamlandıktan sonra ticaret sicili müdürlüğünde tescil ettirilerek Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan ettirilir.
Anasözleşme değişikliği
Anasözleşme değişiklik izni talep edilmesi halinde sırasıyla;
a) Yönetim kurulunca, anasözleşmenin tamamının veya bazı maddelerinin değiştirilmesi talebine ilişkin gerekçeli karar alınır. Bazı maddelerin değiştirilmesinin talep edildiği durumlarda bu maddelerin numaraları yönetim kurulu kararında açıkça belirtilir.
b) İzin talebini içeren bir dilekçe ekinde değişiklik kararının sureti ve gerekli diğer belgeler ile Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ya da Ticaret İl Müdürlüğüne başvurulur.
Anasözleşme değişikliği izin işlemi tamamlandıktan sonra izin verilen değişiklikler kooperatif genel kurulunda görüşülür. Genel kurulca kabul edilen değişiklikler ticaret sicili müdürlüğünde tescil ettirilir.
Anasözleşmenin bazı maddelerinin değiştirilmesi halinde yapılan değişiklikler arasında Kanunun 3 üncü maddesinde belirtilen hususlar varsa ilan ettirilir.
Tebliğ ile yenilenebilir enerji üretim kooperatifleri kurulabilmesine imkan tanınıyor. Yenilenebilir enerji üretim kooperatifleri, aynı dağıtım bölgesi ve aynı tarife grubunda yer alan elektrik tüketim aboneleri tarafından kurulabilecek.
Kooperatifler mevzuatı klasörü hakkında bilgi için tıklayın.
KOOPERATİFLER KANUNU AÇIKLAMASI kitabımız hakkında bilgi için tıklayın.