Haberler
KONKORDATO MÜESSESESİNİN ŞÜPHELİ ALACAK KARŞILIĞI UYGULAMASI KARŞISINDAKİ DURUMU
Konkordato sürecine giren borçludan olan alacaklar için şüpheli alacak karşılığı ayrılmasına ilişkin açıklamaların yapıldığı 112 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri yayımlandı.
112 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinin tamamını okumak için tıklayın.
Konkordato sürecine giren işletmelerden olan alacaklar için geçici mühlet kararının ilan edildiği hesap dönemi itibariyle şüpheli alacak karşılığı ayrılabilecek.
Geçici mühlet kararının ilan edildiği hesap dönemi itibariyle şüpheli alacak karşılığı ayrılmamışsa sonraki hesap dönemlerinde ya da kesin mühlet kararının ilan edilmesi durumunda şüpheli alacak karşılığı ayrılamayacak.
Geçici mühletin kaldırılarak konkordato talebinin reddine ilişkin karar verilmiş olması durumunda;
- Geçici mühlet kararından önce dava veya icra safhasına intikal etmiş olması nedeniyle karşılık ayrılan alacaklar için herhangi bir düzeltme yapılmaması,
- Geçici mühlet kararının ilan edilmesi ile karşılık ayrılan alacaklar için ise, ayrılmış olan karşılıkların geçici mühletin kaldırılarak konkordato talebinin reddine ilişkin kararın ilan edildiği hesap dönemi itibariyle düzeltilmesi (karşılığın iptal edilmesiyle gelir hesabına alınması)
gerekiyor. Bu alacakların dava veya icra safhasına intikal etmesi durumunda genel hükümler çerçevesinde şüpheli alacak karşılığı ayrılabilecek.
Konkordato kapsamında, alacakların borçlu lehine vazgeçilen kısmı, değersiz alacak niteliğini kazanacak. Değersiz alacak ile bu alacağa isabet eden karşılık, konkordatonun tasdiki kararının ilan edildiği (bağlayıcı hale geldiği) hesap dönemi itibariyle Vergi Usul Kanunun 322 nci maddesi hükmüne göre zarar yazılacak.