Haberler
KISA VADELİ SİGORTA KOLLARI UYGULAMALARI HAKKINDA GENELGE
SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları hakkında açıklamaların yapıldığı 2016/21 sayılı genelgede değişiklikler yapan 20 sayılı genelgeyi yayımladı.
Değişikliler işlenmiş en güncel hali ile kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları hakkında açıklamaların yapıldığı 2016/21 sayılı genelgenin tamamını okumak için tıklayın.
Sigortalının meslekte kazanma gücü kayıp oranı kararına itiraz etmesi durumunda; sigortalının itiraz ettiği tarihte dosya denetime gönderilmiş ve sürdürülen soruşturma neticelendirilmiş ise dosya soruşturma raporu ile birlikte Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna iletilmek üzere Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderilecek. Sigortalının itiraz tarihinde dosya denetime gönderilmemiş veya soruşturma henüz sonuçlandırılmamış ise soruşturma raporu beklenmeksizin dosya Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna iletilmek üzere Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderilecek. Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu iş kazası hakkında soruşturma raporu olmaksızın meslekte kazanma gücü kayıp oranına yapılan itiraz ile ilgili karar verebilecek.
Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu tarafından görüşülen ve karara bağlanan dosyalar kısa vadeli sigortalar servisleri aracılığıyla denetim sonucu beklenmeden gelir bağlanmak üzere emeklilik işlemleri servislerine gönderilecek.
Ölümle sonuçlanan vakalarda ; Kısa Vadeli Sigorta Servisi veya İş Kazası Tespit Komisyonu tarafından iş kazası tespiti yapılanların dosyaları sorumluluk halleri ve kusur oranlarının; İş Kazası Tespit Komisyonu tarafından tespiti yapılamayanların dosyaları ise iş kazasının, sorumluluk hallerinin ve kusur oranlarının tespiti amacıyla Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının ilgili Grup Başkanlığına iletilecek. Olayın iş kazası olduğuna karar verilmesi halinde,konu ile ilgili sonuçlanmış bir mahkeme kararı varsa söz konusu mahkeme kararlarında belirtilen kusur oranlarına göre hesaplanacak rücu tutarı işveren/üçüncü kişilerden kısa bir yazı ile istenecek. Ödeme yapılmaz ise dava açılacak.
Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan 4/a kapsamındaki sigortalılara,iş göremezlik ödeneklerinin ödenebilmesi için işverenlerince istirahat süresince işyerinde çalışılmadığına dair bildirimin yapılması gerekiyor.
Örnek-1: 03/06/2019 – 12/06/2019 tarihleri arasında istirahatli olan sigortalı adına Haziran/2019 ayı için aylık prim ve hizmet belgesinde 30 günlük prim bildirilmiş ve ayrıca çalışılmadığına dair bildirim yapılmamıştır. Bu durumda sigortalı adına “çalışmadı” şeklinde bildirim yapılmadığı sürece geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyecektir.
Örnek-2: 06/05/2019 – 15/05/2019 tarihleri arasında istirahat raporu bulunan sigortalı adına aylık prim ve hizmet belgesi ile Mayıs/2019 ayı için 25 günlük prim bildirilmiş ve eksik gün nedeni olarak “12-Birden Fazla” seçimi yapılmıştır. Bu durumda eksik gün süresi ile istirahat süresi uyumlu olmadığından ve eksik gün nedeni “1-İstirahat” olarak bildirilmediğinden, sigortalıadına “çalışmadı” şeklinde bildirim yapılmadığı sürece geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyecektir.
Örnek-3: 08/07/2019 – 17/07/2019 tarihleri arasında istirahat raporu bulunan sigortalı adına aylık prim ve hizmet belgesi ile Temmuz/2019 ayı için 5 günlük prim bildirilmiş ve eksik gün nedeni olarak “12-Birden Fazla” seçimi yapılmıştır. Bu durumda sigortalı adına bildirilen prim gün sayısı, istirahat süresine uyumlu kabul edilecek ve bildirim süresinin geçmiş olması ancak herhangi bir yöntemle çalışılmadığına dair bildirim yapılmamış olması halinde geçici iş göremezlik ödeneği ödenecektir.

NİSAN - HAZİRAN 2025 DÖNEMİ ORTALAMA TİCARİ KREDİ FAİZ ORANLARI

YARGITAY BANKALARIN EMEKLİ MAAŞINA BLOKE KOYABİLECEĞİNE HÜKMETTİ

TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMA STANDAR TLARI (TSRS) UYGULAMA KAPSAMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 7440 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 9)

İŞ KANUNA GÖRE İDARİ PARA CEZASI VERİLME ESASLARI YENİDEN DÜZENLENDİ

DEPREM BÖLGESİNDE MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDAKİ MÜKELLEFLERİN BORÇ YAPILANDIRMA SÜRELERİ UZATILDI

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU'NDAN İSTİHDAMIN ARTIRILMASI İÇİN KULLANILACAK ORAN ARTIRILDI

ZAYİ BELGESİ İSTEME SÜRESİ 30 GÜNE ÇIKARILDI

İHRACATÇI FİRMALARIN TAAHHÜT HESAPLARINI KAPATMASINDA KOLAYLIK

VERGİ BORÇLARININ TECİLİNDE TEMİNAT ARANILMAYACAK TUTAR ARTIRILDI

YATIRIM FONLARI VE MEVDUATTAN ELDE EDİLEN GELİRLERDE TEVKİFAT ORANLARI ARTIRILDI

2025 YILININ İKİNCİ YARISI İÇİN KIDEM TAZMİNATI TAVANI

AKARYAKITTA YILIN İKİNCİ YARISINDA OTOMATİK MAKTU ÖTV ARTIŞI

DEPREMDEN ETKİLENEN BAZI YERLERDE MÜCBİR SEBEP HALİ SONA EREN MÜKELLEFLERİN e-DEFTER BERATLARINI YÜKLEME SÜRESİ UZATILDI
