Haberler
KİRALIK İŞÇİ ÇALIŞTIRMA İMKANI GETİREN 6715 SAYILI YASA RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
İŞ KANUNU İLE TÜRKİYE İŞ KURUMU KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 6715 SAYILI KANUN'u okumak için tıklayın.
Geçici iş ilişkisi, özel istihdam büroları aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir iş yerinde görevlendirme yapılarak kurulabilecek.Özel istihdam büroları; işveren ile geçici işçi sağlama sözleşmesi yaparak, işçisini geçici olarak işverene devredebilecek. Özel istihdam bürolarının, Türkiye İş Kurumundan geçici işçi sağlama yetkisi alması gerekecek . Geçici işçinin asıl işvereni, özel istihdam bürosu olacak.Kiralık işçiler, ücret ve haklarını istihdam bürolarından alacaklar. Özel istidam bürosu ücret bordrosunu aylık olarak işverene gönderecek. İşveren, istihdam bürosunun ücreti ödemediğini tespit ederse, büroya borcundan mahsup edip kiralık işçinin ücretini kendisi yatıracak.
İstihdam büroları iş arayanlardan ve kiralanan işçilerden hizmet bedeli alamayacak.
Geçici işçi sayısı, işletmedeki toplam işçi sayısının dörtte birini geçemeyecek. Toplam çalışan sayısı 10 ve daha az olan işyerlerinde, 5 işçiye kadar geçici işçi çalıştırılabilecek. Geçici işçi sağlama, toplam 8 ayı geçmemek üzere en fazla iki defa yenilenebilecek. Sürenin sonunda aynı iş için 6 ay geçmedikçe geçici işçi çalıştırılamayacak.Yeraltında maden çıkarılan işyerlerinde geçici işçi çalıştırılamayacak. Mevsimlik tarım işlerinde veya temizlik işleri, hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetleri gibi ev hizmetlerinde kiralanan işçiler için süre sınırı aranmayacak.Aynı holding veya şirketler topluluğu içinde 6 aylık kiralama yapılacak. Bu süre en fazla 18 aya çıkarılabilecek.
Özel istihdam bürosu ile işveren arasında imzalanan sözleşmenin süresi bittikten sonra çalıştırılmaya devam eden geçici işçiler asıl işçi olarak kabul edilecek.
Türkiye İş Kurumu’ndan izin almadan iş ve işçi bulmaya aracılık yapanlara, iş arayanlardan ücret alan veya menfaat sağlayanlara 20 bin lira idari para cezası uygulanacak.
Uzaktan Çalışma
Kanunla uzaktan çalışma yani işyerine gitmeden çalışma imkanı da getirildi. Uzaktan çalışma, "işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile iş yeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisi" olarak tanımlandı.Uzaktan çalışmada işçiler, esaslı neden olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamayacak

7554 VE 7557 SAYILI TORBA KANUNLAR YAYIMLANDI

OTOMOBİL ÖTV ORANLARINI DEĞİŞTİREN 10115 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARI

İZİNSİZ ÇALIŞTIĞI İÇİN HAKLARINDA SINIR DIŞI ETME KARARI ALINAN YABANCILARIN ÇEŞİTLİ MASRAFLARININ İŞVERENLERİNDEN TAHSİLİ

ELEKTRONİK YOKLAMALARDA POLİS VEYA MUHTAR İMZASI ARANMAYACAK

NİSAN - HAZİRAN 2025 DÖNEMİ ORTALAMA TİCARİ KREDİ FAİZ ORANLARI

YARGITAY BANKALARIN EMEKLİ MAAŞINA BLOKE KOYABİLECEĞİNE HÜKMETTİ

TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMA STANDAR TLARI (TSRS) UYGULAMA KAPSAMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 7440 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 9)

İŞ KANUNA GÖRE İDARİ PARA CEZASI VERİLME ESASLARI YENİDEN DÜZENLENDİ

DEPREM BÖLGESİNDE MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDAKİ MÜKELLEFLERİN BORÇ YAPILANDIRMA SÜRELERİ UZATILDI

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU'NDAN İSTİHDAMIN ARTIRILMASI İÇİN KULLANILACAK ORAN ARTIRILDI

ZAYİ BELGESİ İSTEME SÜRESİ 30 GÜNE ÇIKARILDI

İHRACATÇI FİRMALARIN TAAHHÜT HESAPLARINI KAPATMASINDA KOLAYLIK

VERGİ BORÇLARININ TECİLİNDE TEMİNAT ARANILMAYACAK TUTAR ARTIRILDI
