Haberler
KANUNİ SÜRESİNDEN SONRA BEYAN EDİLEN KDV TEVKİFATI ÖDENDİĞİ DÖNEMDE İNDİRİLEBİLECEK
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 43) Resmi Gazete'de yayımlandı. Sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen KDV'nin indirimi,gıda maddeleri teslimde KDV iadesinin nakden yapılması ,tam istisna kapsamındaki işlemlerde kur farkı ve diğer bazı işlemlerde yeni düzenlemeler yapıldı.
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 43)'ün tamamını okumak için tıklayın.
Sorumlu sıfatıyla tevkif edilen verginin kanuni süresinden sonra beyan edilen kısmı bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılacak.
Örneğin Haziran ayında verilmesi gereken 2 No.lu KDV Beyannamesi süresinden sonra, mesela 20 Ağustos tarihinde verilirse ve tevkif edilen KDV 5 Eylül tarihinde ödenirse söz konusu KDV, en erken ödemenin yapıldığı Eylül dönemine ilişkin 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir.
Tebliğin I/C-2.1.3.3.8.1. yer alan demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin tesliminde kısmi KDV tevkifat oranı 4/10'dan 5/10'a çıkarıldı. Ayrıca payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından bu kapsamda yapılan teslimlerde de tevkifat uygulanacak.
KDV oranlarının belirlendiği 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin (A) bölümünde yer alan %1 oranına tabi gıda maddelerinin takvim yılının Ocak-Haziran dönemindeki teslimlerinden doğan KDV iadeleri, en erken ilgili yılın Haziran dönemi en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden yapılabilecek.
Tam istisna kapsamındaki bir işlemin gerçekleşmesinden sonra, mükellef aleyhine ortaya çıkan kur farkı üzerinden ödenen KDV’ler tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin yüklenilen KDV 'nin iadesi talep edilebilecek .
Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin lehine oluşan kur farkının ise iade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde bu tutar iade hesabından düşülecek. İadeye konu edilemeyen bu tutar kur farkının ortaya çıktığı dönem indirim hesaplarına alınabilecek.
KDV iadelerinde sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetleri teminat olarak kullanılabilecek. Ancak bunun için kefalet senetlerinin paraya çevrilmeleri konusunda hiçbir sınırlayıcı şart taşımayacak biçimde süresiz ve şartsız, Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No:1) ekindeki örneğe (EK-13) uygun olarak ve Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından düzenlenmiş olması gerekiyor.
- Güncel mevzuatı hızlı ve güvenilir olarak takip etmek ,
- Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak;
- Uygulamaya yönelik makaleleri okumak için siz de abonemiz olun.
Abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.