Haberler
KAMU İHALE TEBLİĞ VE YÖNETMELİKLERİNDE DEĞİŞİKLİK
Kamu İhale Kurumu, Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ve Yönetmeliklerle Kamu İhale Genel Tebliğinde, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama , Elektronik İhale Uygulama , Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama , Mal Alımı İhaleleri Uygulama, Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama ve Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliklerinde değişiklikler yaptı.
Kamu İhale Genel Tebliğinin "tüzel kişinin başkasının iş deneyimini gösteren belgesini kullanması" başlıklı bölümünde yapılan değişikliğe göre aday veya isteklinin tüzel kişi olması durumunda ve belirli koşullar altında başkasının belgesinin kullanılması mümkün olacak.
Yurt içinde veya Kanun kapsamındaki idarelere yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyimini gösteren belgeler, bu belge sahiplerinin kuracakları veya ortak olacakları tüzel kişilerin en az bir yıldır yarısından fazla hissesine sahip olmaları ve bu sürede 4734 sayılı Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olmaları kaydıyla kullanılabilecek. Bu durumda anılan şartların her ihalede aranması ve teminat süresi sonuna kadar korunması gerekiyor.
Tüzel kişinin başkasının iş deneyim belgesini kullanması konusuna ilişkin örnek aşağıdadır:
Z Şirketi, bir sermaye şirketi olup sermayesinin yüzde 60’ı A gerçek kişisine, yüzde 40’ı ise B gerçek kişisine aittir. Öte yandan Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen yapım işi için düzenlenen bir iş bitirme belgesi sahibi olan Y şirketinin 10 birim payının 7 birimi Z Şirketine aittir.
Aktarılan hukuki ilişki çerçevesinde Z Şirketi bizzat kendisine ait olan belgelerin dışında, mevzuatta öngörülen diğer şartları da taşımaları kaydıyla, kendisinin yarıdan fazla hissesine sahip A gerçek kişisinin yurt içinde veya Kanun kapsamındaki idarelere yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyim belgesini kullanabilir. Ayrıca Z Şirketi pay çoğunluğuna dayanarak kurulan şirketler topluluğu ilişkisinde olduğu Y Şirketinin hakim ortağı olduğu için bu şirketin Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işler için düzenlenen iş bitirme belgesini de kullanabilir.
Yapılan diğer değişikliğe göre de ihalelerde ekonomik ve mali yeterlilik kriteri olarak ihale konusu iş ile ilgili cironun aranabilmesi ve standart formlarla belgelenmesi mümkün hale getirildi.
Bu kapsamda, yaklaşık maliyeti eşik değerin 3 katına eşit ve bu değerin üzerinde olan yapım işi ihalelerinde, iş hacmini gösteren yeterlilik kriteri olarak yalnızca yapım işleriyle ilgili cironun aranabilmesi hususunda idarelere dokümanda düzenleme yapabilme yetkisi verildi. Buna karşın, söz konusu ihalelerde isteklinin yapım işleriyle ilgili ciro için istenen oranı tek başına sağlayamaması halinde toplam cironun da belirli oranda dikkate alınabilmesi imkanı getirildi.
Söz konusu Tebliğ ve Yönetmelikler de değişiklik yapılan diğer konulardan bazılar şöyle:
Ortak girişimler tarafından sunulması gereken teminatlar, tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümanlara ilişkin bölümleri , çeşitli alımlara ilişkin şartnamelerde yapılan değişiklikler.
Değişiklikler işlenmiş en güncel şekli ile söz konusu mevzuatı okumak için tıklayın:
Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

7554 VE 7557 SAYILI TORBA KANUNLAR YAYIMLANDI

OTOMOBİL ÖTV ORANLARINI DEĞİŞTİREN 10115 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARI

İZİNSİZ ÇALIŞTIĞI İÇİN HAKLARINDA SINIR DIŞI ETME KARARI ALINAN YABANCILARIN ÇEŞİTLİ MASRAFLARININ İŞVERENLERİNDEN TAHSİLİ

ELEKTRONİK YOKLAMALARDA POLİS VEYA MUHTAR İMZASI ARANMAYACAK

NİSAN - HAZİRAN 2025 DÖNEMİ ORTALAMA TİCARİ KREDİ FAİZ ORANLARI

YARGITAY BANKALARIN EMEKLİ MAAŞINA BLOKE KOYABİLECEĞİNE HÜKMETTİ

TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMA STANDAR TLARI (TSRS) UYGULAMA KAPSAMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 7440 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 9)

İŞ KANUNA GÖRE İDARİ PARA CEZASI VERİLME ESASLARI YENİDEN DÜZENLENDİ

DEPREM BÖLGESİNDE MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDAKİ MÜKELLEFLERİN BORÇ YAPILANDIRMA SÜRELERİ UZATILDI

İŞSİZLİK SİGORTASI FONU'NDAN İSTİHDAMIN ARTIRILMASI İÇİN KULLANILACAK ORAN ARTIRILDI

ZAYİ BELGESİ İSTEME SÜRESİ 30 GÜNE ÇIKARILDI

İHRACATÇI FİRMALARIN TAAHHÜT HESAPLARINI KAPATMASINDA KOLAYLIK

VERGİ BORÇLARININ TECİLİNDE TEMİNAT ARANILMAYACAK TUTAR ARTIRILDI
