Haberler
İŞ SONUNDA ÖDENEN TAZMİNATLARDAN KESİLEN GELİR VERGİSİNİN İADESİ HAKKINDA TEBLİĞ
27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisinin iadesine ilişkin açıklamaların yapıldığı Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 306) yayımlandı.
Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 306)nın tamamını okumak için tıklayın.
Tebliğ ile ayrıca tazminat ödemelerinde , internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yapılan satışlarda ,uçuş ve dalış hizmetlerinde gelir vergisi istisnası uygulaması hakkında açıklamalar yapılıyor.
27/3/2018 Tarihinden Önce Karşılıklı Sonlandırma Sözleşmesi veya İkale Sözleşmesi Kapsamında Ödenen Ek Tazminatlar Üzerinden Kesilen Gelir Vergisinin İadesi
Bu kapsamda iade talep edebilmek için tebliğ ekinde yer alan dilekçe ile birlikte ilgili vergi dairesine (işverenin muhtasar beyanname yönünden mükellefi olduğu vergi dairesi) başvurululacak. Kesintiyi yapmakla sorumlu olan işverenden temin edilen, ikale sözleşmesi örneği, söz konusu sözleşmeye istinaden yapılan ödemelere ilişkin kesinti tutarlarını gösterir belge (ücret bordrosu vb.) ve ilgili vergi dairesince gerekli görülen diğer belge ve bilgiler de ibraz edilecek.
Dilekçeler, elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine verebileceği gibi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda da verebilecek.
İşverenler, iade işleminin yapılabilmesi için, çalışanlar , bunların vekilleri veya ilgili vergi dairesince istenilen bilgi ve belgeleri, ivedi bir şekilde temin ve ibraz edecekler.
İhbar tazminatı, normal ücret, mesai ücreti, resmi tatil ücreti, yıllık izin ücreti, yol ücreti, yemek ücreti, sigorta ödemeleri, sosyal yardımlar, geçmiş veya mevcut dönemdeki çalışmalar karşılığı yapılan hizmet primi ve ikramiye ödemeleri ile ücret kapsamında olan benzeri ödemelerden kesilen gelir vergisi ise iade edilmeyecek.
Tazminat Ödemelerinde İstisna Uygulaması
Çalışanlara verilecek aşağıdaki tazminatlarda gelir vergisi kesintisi yapılmayacak:
a) Ölüm, engellilik ve hastalık gibi durumlarda ödenen tazminat ve yardımlar,
b) 4447 sayılı Kanun uyarınca ödenen işsizlik ödeneği,
c) 4857 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre, arabuluculuk faaliyeti sonucunda tarafların, işçinin işe başlatılmaması konusunda anlaşmaları halinde, iş sözleşmesi feshedilen hizmet erbabına en çok sekiz aylık ücreti tutarında ödenen işe başlatmama tazminatları
Evlerde üretilen ürünlerin satışında esnaf muaflığı
Bir işyeri açmadan evlerde kendi el emekleri ile imal ettikleri ürünleri internet ve benzeri elektronik ortamlarda da satanlar esnaf muaflığından yararlanacaklar.
Bu muaflıktan faydalanılabilmesi için, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarının ilgili yıl içinde geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması gerekiyor.
Birden fazla ürün üretilerek internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satılması durumunda, satış tutarının ilgili yıl içinde geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması şartı, her bir ürün cinsi için ayrı ayrı değil tüm ürünlerin toplam satış tutarı için geçerli olacak.
Satışların bir kısmının internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden, bir kısmının muafiyet kapsamında diğer şekillerde yapılması halinde, satış tutarının ilgili yıl içinde geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması şartı, sadece internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yapılan satışlar için geçerli olacak. Diğer şekillerde yapılan satışlarda tutar sınırlaması bulunmuyor.