Haberler
İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK
Ticaret Bakanlığı,İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik yaptı. Yönetmelik; ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetlerini, yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptaline ilişkin usul ve esasları, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelerin yükümlülükleri ile toplu iş yeri ve taşıt pazarlarında aranan şartları ve diğer bazı hususları kapsıyor.
Söz konusu değişiklikler yerine işlenmiş en güncel hali ile ,İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğin tamamını okumak için tıklayın.
İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelerin,31 Ağustos 2020 tarihine kadar durumlarını Yönetmelikteki şartlara uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekiyor.
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılacak. Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek.
Motorlu kara taşıtı kiralama faaliyetinde bulunan işletmeler tarafından en az bir yıl süreyle kiralanan taşıtların bu işletmelerce satışı yönetmelik kapsamına girmiyor. Buna göre araç kirlama şirketleri, bir yıldan az süreyle kiraladıkları araç satışı yaparlar ise yetki belgesi almaları gerekecek.
9/6/2020 tarihinden önce ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenen işletmelerin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikteki ilgili iş yeri şartlarını haiz olup olmadığı, ilgili işletmenin talebi üzerine on gün içinde yetkili idarece yerinde kontrol edilecek. İş yeri şartlarını haiz olduğu tespit edilen işletmelere, tespit tarihinde bu durumu gösteren belge verilecek.
Halen yetki belgesi sahibi olan işletmelerin;
a) İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarını,
b) 9/6/2020 tarihinden sonra ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenen işletmeler hariç olmak üzere, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikteki ilgili iş yeri şartlarını haiz olduklarını gösteren belgeyi,
30/6/2021 tarihine kadar Bilgi Sistemine aktarmamaları veya il müdürlüğüne teslim etmemeleri halinde yetki belgeleri iptal edilecek.
KDVK’ nın 23. maddesine göre ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile uğraşan mükelleflerin, KDV mükellefi olmayanlardan veya KDV mükellefi olanlardan KDV istisnası kapsamında alınarak, vasfında esaslı değişiklik yapılmadan satılan ikinci el kara taşıtlarında KDV matrahının, özel matrah esasına göre belirlenmesi uygulamasından yararlanabilmeleri için söz konusu yetki belgesine sahip olmaları gerekiyor.
Söz konusu yönetmeliğe göre ikinci el araç alımı satımı yapmak için yetki belgesine sahip olmak gerekiyor. Yetki belgesi , ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı il müdürlüğü tarafından veriliyor.
Öte yandan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yaptığı yazılı açıklamada halihazırda faaliyette olan işletmelerin yetki belgesi almaları için öngörülen ve daha önce 2 defa uzatılan geçiş sürecinin bu defa uzatılmadığını belirterek, bir takvim yılı içinde 3'ten fazla taşıt satışı ticari faaliyet kabul edilecek ve kayıt dışı ticari faaliyetler takip edilerek yaptırım uygulanacak." bilgisini verdi.
Satışı yapılan taşıt sayısı hesaplanırken Türkiye Noterler Birliğinden alınan verilerin esas olacağını belirten Pekcan, aynı kişinin hem kendi adına hem de vekaleten yaptığı tüm satışların dikkate alınacağını söyledi.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri , yargı kararları,genelgeleri ve özelgeleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Maliye Postası Dergilerini incelemek için tıklayın.
Abonelerin soruları ve Maliye Postası'nın yanıtlarından bazılarını incelemek için tıklayın.