Haberler
İDARİ PARA CEZALARI HAKKINDA TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI
Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Genel Tebliği (Seri: B Sıra No: 18)'i yayımladı. Tebliğ ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre kesilen idari para cezalarının (trafik cezaları ,SGK tarafından kesilen cezalar vb.) tebliği, tahsili ve cezalarda indirim hakkında açıklamalar yapıldı. Muhatap olanın ekonomik durumunun müsait olmaması halinde idari para cezalarının, ödeme süresi içinde taksitlendirilmesi talep edilebilecek.
Tahsilat Genel Tebliği (Seri: B Sıra No: 18)'i okumak için tıklayın. Tebliğ 1/6/2023 tarihinde yürürlüğe girecek.
Taksitlendirme talebinin kabul edilmesi halinde cezalar, 4 eşit taksitte ve birinci taksit idari para cezasının ödeme süresi içinde, geri kalan üç taksit ise cezanın tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl içinde cezayı veren birim tarafından belirlenecek sürelerde ödenecek.
Taksitlendirme talebinin reddedilmesi halinde idari para cezası için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun 48 inci maddesi kapsamında tecil talebinde bulunulabilecek.
İdari para cezasının ödeme süresi içinde ödenmesi halinde, cezadan %25 oranında indirim yapılacak. Ödeme süresi içinde idari para cezasının toplam %75’inin ödenmesi halinde de indirim hakkından yararlanılacak.
İdari para cezasının ödenmiş olması, idari yaptırım kararına karşı süresi içinde kanun yoluna başvurmaya engel teşkil etmeyecek.
İdari para cezalarında tahsil zamanaşımı süreleri;
a) 10.000 TL’den az olanlar için 3,
b) 10.000 TL - 19.999 TL arasında olanlar için 4,
c) 20.000 TL - 49.999 TL arasında olanlar için 5,
ç) 50.000 TL ve üzeri olanlar için 7,
yıldır.
Zamanaşımı süresi, idari para cezasının kesinleştiği takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren işlemeye başlayacak.
6183 sayılı Kanuna göre takip edilen idari para cezaları için 6183 sayılı Kanunun 103 ve 104 üncü maddelerinde yer alan haller, tahsil zamanaşımını kesen ve durduran haller olarak dikkate alınır.
Zamanaşımı süresinin zamanaşımını kesen ve durduran haller de dikkate alınmak kaydıyla dolması durumunda, idari para cezaları takip edilmeyecek ve bu cezaların tahsilinden vazgeçilir.
Genel bütçeye gelir kaydedilen idari para cezalarından süresinde ödenmeyen ve kesinleşenlerin, cezayı veren birim tarafından takibe yetkili vergi dairesine tebliğ tarihi bilgisiyle birlikte bildirilmesi üzerine bu cezalar 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsil edilir.
Takibe Yetkili Merci
Genel bütçeye gelir kaydedilen idari para cezalarından süresinde ödenmeyen ve kesinleşenlerin, cezayı veren birim tarafından takibe yetkili vergi dairesine tebliğ tarihi bilgisiyle birlikte bildirilmesi üzerine bu cezalar 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsil edilir.
Ticaret Bakanlığınca gümrük mevzuatı kapsamında verilen idari para cezalarının süresinde ödenmemesi ve kesinleşmesi üzerine, bu cezalar Ticaret Bakanlığının ilgili tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsil edilir.
Sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idareler tarafından verilen idari para cezaları, hususi kanunlarında aksine hüküm bulunmadığı takdirde, kendileri tarafından 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsil edilir.
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen ve genel bütçeye gelir kaydedilmeyen idari para cezaları, hususi kanunlarında özel hüküm bulunmadığı takdirde, genel hükümlere göre takip ve tahsil edilir.
Genel bütçe geliri olmadığı halde, hususi kanunda yer alan düzenleme nedeniyle cebri takibi vergi dairesince yapılan idari para cezalarının süresinde ödenmemesi halinde, cezayı veren birimin bildirimi üzerine, bu cezalar vergi dairesince kesinleşme şartı aranmadan 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsil edilir.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Bu ve diğer konularda abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.