Haberler
HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK YÖNETMELİĞİ
Adalet Bakanlığı, hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesine ilişkin her türlü arabuluculuk faaliyeti ile arabuluculuğa ilişkin usul ve esasları düzenleyen Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliğini yayımladı.
Uyuşmazlığın tarafları, arabulucuya başvurmak, veya bu süreçten vazgeçmek konusunda tamamen serbest olacak. Arabulucuya başvurmadan önce tarafların uyuşmazlığı arabuluculuk yoluyla sonuçlandırma konusunda anlaşmaları gerekiyor. Taraflar, bu sürecin içine zorla dâhil edilemeyecek ve dava şartı olarak arabuluculuğa ilişkin özel hükümler hariç her aşamada uyuşmazlığı arabuluculuk yoluyla çözmekten vazgeçebilecekler.
Arabulucuya başvurulmuş olmasının kanunla dava şartı olarak düzenlendiği durumlarda davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine ekleyecek. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde dava usulden reddedilecek.
Arabuluculuk sürecinin başlamasından sona ermesine kadar geçirilen süre, zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmayacak.
Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamayacak.
Taraflar dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında arabulucuya başvurma konusunda anlaşabilecek.Aksi kararlaştırılmadıkça, taraflardan birinin arabulucuya başvuru teklifine otuz gün içinde olumlu cevap verilmez ise bu teklif reddedilmiş sayılacak.Arabulucu veya arabulucular taraflarca seçilecek.
Arabulucu, sürecin yürütülmesi sırasında, taraflara hukuki tavsiyelerde bulunamayacak.
Arabulucu, arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde kendisine sunulan veya herhangi bir şekilde elde ettiği bilgi ve belgeler ile diğer kayıtları gizli tutmakla yükümlü.Gizlilik kuralına aykırı hareket eden arabulucu; hukuki ve cezai sorumluluğu yanında, sicilden silinebilecek.