Haberler
GELİR VERGİSİ BEYANNAME DÜZENLEME REHBERİ
2018 YILI GELİRLERİNE İLİŞKİN GELİR VERGİSİ BEYANNAME DÜZENLEME REHBERİ 1 Mart 2019 tarihli Maliye Postası Özel Sayısında yayımlandı abonelere gönderildi.
Özel sayımızdan:
Mükellefler elde ettikleri gelirlerini, 1- 25 Mart 2019 tarihleri arasında beyan edecek olup, mart ve temmuz aylarında 2 eşit taksitte ödeyebilecekler.
2018 takvim yılı kazançlarına ait olup, 2019 yılında verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamesinin süresi içinde verilmemesi durumunda mükelleflere, özel usulsüzlük cezası ile tahakkuk ettirilmeyen vergi için ayrıca vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi uygulanır.
Kira, menkul sermaye iradı , diğer kazanç ve iratlara ilişkin gelirleri olan mükellefler elektronik ortamda (https://hazirbeyan.gib.gov.tr/) internet adresinde yer alan "Hazır Beyan Sistemi"ni kullanılarak vergi dairesine gitmeden beyannamelerini verebilecekler. Gelirleri sadece bu kazanç türlerinden elde edilmiş olan mükellefler bağlı bulundukları vergi dairelerine (mükellefin ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesi) beyannamelerini elden de verebilecekler.
ÖZELLİKLİ BAZI HUSUSLAR
1- ZARAR ÇIKMIŞ İKEN KAR BEYAN EDİLMESİ
Faaliyet dönemi zararlı sonuç vermiş ise bu zarar gelir tablosu ve bilanço esas alınarak aynen yıllık beyannameye aktarılması gerekir, zira bu hem doğruluk ilkesidir ve hem de işlemenin korunması amacına yönelik olur.
Buna rağmen geçmişte, işletme gerçekte zarar etmiş olduğu halde kar beyan edilmiştir. Bu beyan gönüllü vergi verme anlamını taşıyor olsa bile daha ziyade bir vergi incelemesine muhatap olmamayı da amaçlamaktadır.
Mükelleflerin beyanı esas olduğu için vergi tarhiyatı da mükelleflerin beyanı üzerinden yapılacaktır. (VUK md. 378)
MÜKELLEFLER BEYAN ETTİKLERİ MATRAHLARA VE BU MATRAHLAR ÜZERİNDEN TARH EDİLEN VERGİLERE KARŞI DAVA AÇAMAZLAR
Mükellefler adlarına ikmalen, resen veya idarece salınan vergilerin haksız olduğu kanısında olduklarında, vergi ve cezanın tebliğini izleyen otuz gün içinde bağlı oldukları vergi mahkemesinde dava açabilirler. Vergi mahkemesinde dava açılması tahsilatı durdurur.
Vergi mahkemesinde dava açabilmek için verginin tarh edilmesi, cezanın kesilmesi, komisyon kararının tebliği, tevkif suretiyle alınan vergilerde istihkak sahiplerine ödemenin yapılmış ve ödemeyi yapan tarafında verginin kesilmiş olması lazımdır.
ŞU HUSUSA DİKKAT
Vergi Usul Kanunu’nun 378’nci haddesinde, mükelleflerin kendi beyanlarına ve bu beyan üzerinden salınan vergiye karış dava açamayacakları hükme bağlanmış olmakla birlikte İdari Yargılama Usulü Kanununun 27’nci maddenin 4’üncü fıkrasında bir istisnaya yer verilmiştir. Bu Madde hükmüne göre ihtirazi kayıtla verilen beyanlara karşı otuz gün içinde vergi mahkemesinde dava açılabilir. Diğer bir ifade ile bu maddeye göre, ihtirazi kayıtla verilmiş beyannamelerde mükellefler beyanları üzerinden salınan vergiye karşı dava açabilir.
VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121 inci maddesine göre belirtilen şartları taşıyan ve ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar yıllık beyannameleri üzerinden hesapladıkları gelir veya kurumlar vergisinin %5’ini indirebilecekler.
İndirimden yararlanılabilmesi için mükelleflerin, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu beyannamenin ait olduğu yıldan önceki son iki yıla ilişkin olarak gereken gelir veya kurumlar vergisi, katma değer vergisi, muhtasar gibi tüm vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerini de kanuni süresi içerisinde ödemiş olmaları gerekmektedir.
Öte yandan, kanuni süresi içerisinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak, kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler vergi indiriminden yararlanılmasına engel teşkil etmeyecektir. Ancak, indirimden yararlanılabilmesi için bu beyannameler üzerine tahakkukeden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması gerekmektedir.
Gelir Vergisi Beyannamesi Özel Sayısı için tıklayın.