Haberler
YENİ VARLIK BARIŞI DÜZENLEMESİ YAPAN ; FATURA VERİLMEMESİ VE ALINMAMASI HALİNDE CEZALARI ARTIRAN KANUN
Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 7417 Sayılı Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanunla Kurumlar Vergisi Kanunu , Vergi Usul Kanunu ,Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu, İmar Kanunu ,Türk Ticaret Kanunu , ÖTV Kanunu, Kabahatler Kanunu , Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve diğer bazı kanunlarda değişiklikler yapıldı.
Kurumlar Vergisi Kanunununda yapılan değişikliğe göre nakdi sermaye artışına ilişkin kurum kazancından yapılacak indirim sermaye artışının ana sözleşmeye tescil edildiği hesap dönemi ile bu dönemi izleyen dört hesap döneminde yapılabilecek. Böylece nakdi sermaye artışına ilişkin indirimden süresiz yararlanma hakkı, 5 hesap dönemi ile sınırlandırıldı.
Kurumlar Vergisi Kanununa yeni Varlık Barışı uygulamasını düzenleyen Geçici 15. madde eklendi. Daha önceki Varlık Barışı uygulaması 30 Haziran 2022 tarihinde sona erdi. Yeni Varlık Barışı düzenlemesine göre 1 Mart 2023 tarihine kadar yurt dışında sahip olunan para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetler banka ve aracı kurumlara bildirilerek 3 ay içinde Türkiye’ye getirilip bildirilen varlıkların değeri üzerinden yüzde 3 vergi ödenmesi halinde bu kıymetlere ilişkin vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacak.
Eğer söz konusu bildirimler 30.9.2022 tarihine kadar yapılır ise varlıkların değeri üzerinden yüzde 1 vergi alınacak. Ekim 2022 ila Aralık 2022 tarihleri arasındaki bildirimlerde yüzde 2, Ocak ila 31 Mart 2023 tarihleri arasındaki bildirimlerde yüzde 3 vergi ödenecek.
Varlık Barışı kapsamında yurt dışından getirilen varlıkların banka ve aracı kurumlarda açılacak hesaplarda en az bir yıl süreyle tutulması halinde, bildirim esnasında alınan vergi iade edilecek. Bunun için bildirim sahibinin ilgili vergi dairesine başvuru yapması gerekiyor.
Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, bu madde hükümleri uyarınca kanuni defterlerine kaydettikleri kıymetler için pasifte özel fon hesabı açarlar. Bu fon hesabı bildirim veya beyan tarihinden itibaren iki yıl geçmedikçe işletmeden çekilemez, sermayeye ilave dışında başka bir amaçla kullanılamaz, işletmenin tasfiye edilmesi halinde ise vergilendirilmez. Serbest meslek kazanç defteri ile işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, söz konusu kıymetleri defterlerinde ayrıca gösterirler. Bu varlıklar dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaz ve bildirim veya beyan tarihinden itibaren iki yıl geçmesi koşuluyla vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilir.
Varlık Barışı uygulamasından yararlanmak için vergi mükellefi veya Türk vatandaşı olmak zorunlu değil.
Varlık Barışı Tebliği için tıklayın.
Fatura Veya Benzeri Belge Verilmemesi Ve Alınmamasına İlişkin Özel Usulsüzlük Cezaları Artırıldı
Kanunla Vergi Usul Kanununun 353. Maddesinde yapılan değişiklikle verilmesi ve alınması icabeden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi ve alınmaması halinde, bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için kesilecek özel usulsüzlük cezası 500 TL'den 1.000 TL’ye; bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak kesilecek cezanın üst sınırı 250.000 TL'den 500.000 TL’ye yükseltildi.
Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinde Maliye Bakanlığına gerçek faydalanıcı bilgisi bildirimi verme zorunluluğuna ilişkin gerekli düzenlemeleri yapabilmesi için yetki veren bir bent eklendi.
Yapılara Geçici Su Elektrik Bağlanabilmesi İmar Kanunu Düzenlemesi
İmar Kanununun geçici 11 inci maddesinde yapılan düzenlemeye göre 1/7/2022 tarihe kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu maddenin yayımı tarihinden itibaren başvurulması üzerine, kullanma izni alınıncaya kadar ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su ve/veya elektrik bağlanabilecek.
Bu kapsamda, ilgili belediyeden dağıtım şirketlerine elektriğin kesilmesi talebinin söz konusu olması halinde aboneliği iptal edileceğinden, su ve/veya elektrik bağlanması herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmez. Ancak, yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 31/12/2021 tarihinden önce yapılmış olan yapılarla ilgili olarak uygulanmaz.
Zayi Belgesi
Türk Ticaret Kanunu'nun 82. maddesinde yapılan düzenlemeyle, defterler ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması halinde tacirin yetkili mahkemeden zayi belgesi almak için zıyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde yapması gereken başvuru süresi 30 güne çıkarıldı.
İdari Para Cezaları
Kabahatler Kanunu'nda yapılan düzenlemeye göre Kanunlarında ödeme süresi düzenlenmemiş olan idari para cezaları, tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenecek . İdari para cezasının ödeme süresi içinde ödenmesi halinde, cezadan %25 oranında indirim yapılacak. Ödeme yapılması, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemeyecek.
Kefalet Senetleri Teminat Olarak Kabul Edilecek
Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinde yapılan değişikliğe göre sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetleri de Kamu Alacaklarında teminat olarak kabul edilecek.
Elektrik Motorlu Taşıtlara ÖTV Düzenlemesi
Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, sadece elektrik motorlu taşıtların ÖTV'si; motor gücü 160 KW'yi geçmeyenlerden ÖTV matrahı 700 bin TL'yi aşmayanlar için yüzde 10; motor gücü 160 KW'yi geçenlerden ise ÖTV matrahı 750 bin TL'yi aşmayanlar için yüzde 50, diğerleri için yüzde 60 olarak uygulanacak.
Elektrik motorlu taşıtların ÖTV'si, motor gücü 85 KW'yi geçmeyenlerden yüzde 10, 85-120 KW arasındakilerden yüzde 25, 120 KW üzerindekilerden yüzde 60 olarak alınıyordu.
- Güncel mevzuatı hızlı ve güvenilir olarak takip etmek ,
- Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak;
- Uygulamaya yönelik makaleleri okumak için siz de abonemiz olun.
Abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.