Haberler
EVLERDE ÜRETİME ESNAF MUAFLIĞI ; E-İHRACATTA VERGİ İNDİRİMİ HAKKINDA TEBLİĞ
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, "evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı" ile "Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesiyle mal ihracatında vergi indirimi" uygulama esaslarının belirlenerek açıklamaların yapıldığı Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 314)'ü yayımladı.
Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 314)'ün tamamını okumak için tıklayın.
Evlerde Üretilen Malların İnternetten Satışında Esnaf Muaflığı
Ayrı bir işyeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları, münhasıran internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar esnaf muaflığı kapsamına alındı.
Bu kapsamda esnaf muaflığından faydalanılabilmesi için ;
a) İkametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” alınması,
b) Türkiye’de kurulu bankalarda internetten yapılan satış gelirlerinin tahsilini ve bu gelirleri üzerinden tevkifat yapılmasını teminen bir ticari hesap açılması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi,
gerekiyor.
Bir takvim yılında elde edilen hasılatın 2021 yılı için 240.000 TL'yi aşması halinde, içinde bulunulan takvim yılında (2021) esnaf muaflığından faydalanılabilecek, izleyen takvim yılının başından itibaren ise esnaf muaflığından faydalanılamayacak. Muaflığa ilişkin şartları kaybedenler izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilecek ve tekrar aynı muafiyetten faydalanamayacak.
Gerçek usulde gelir vergisine tâbi olanlar ile faaliyetini, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar bu muafiyetten yararlanamayacak.
Bu muafiyetten faydalanılabilmesi için evlerde imal edilen ürünlerin sadece internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satılması gerekiyor. Satışların bir kısmının internet üzerinden, bir kısmının ise diğer şekillerde yapılması halinde muafiyetten yararlanılamayacak.
Bu kapsamda esnaf muaflığından yararlanacakların açtıracakları hesaplara yatırılan paralar üzerinden bankalar, aktarım tarihi itibarıyla %4 oranında gelir vergisi tevkifatı yapacaklar.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesiyle Mal İhracatı Kapsamında
Elde Edilen Kazançlarda İndirim
4458 sayılı Kanunun 225 inci maddesi kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle mal ihracatı gerçekleştiren tam mükellef gerçek kişiler gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerinden ihracat kapsamında elde ettikleri kazancın %50’sini indirebilecekler.
Bu indirimden yararlanılabilmesi için bu kapsamda sayılan;
a) İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 400.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması,
b) İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 800.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama bir tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
c) İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 1.600.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama iki tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
d) İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 2.400.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama üç tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
şarttır.
İşçi çalıştırma sayısının tespitinde, mükelleflerin ilgili takvim yılında aylık ya da üç aylık olarak verdikleri muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirdikleri çalışan sayılarının ortalaması dikkate alınacak.
Gümrük Genel Tebliği (Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı) (Seri No: 4) uyarınca, miktarı brüt 300 kilogramı ve değeri 15.000 Avro’yu geçmeyen mallar için dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından elektronik ticaret gümrük beyannamesi düzenlenebiliyor. Bu nedenle miktar veya değer itibarıyla bu sınır içerisinde yer alan malların ihracatından elde edilen kazançlar beyanname üzerinden indirim konusu yapılabilecek.
Mal ihracatından kaynaklanan döviz cinsinden hasılatların fiili ihraç tarihinden ileriki bir tarihte tahsil edilmesi durumunda; tahsilatın yapıldığı tarihteki kur farkından dolayı oluşan kar veya zarar hasılat hesaplanmasında dikkate alınmayacak.