Haberler
ELEKTRONİK FATURA ve ELEKTRONİK BİLET DÜZENLENMESİ TEBLİĞLERİNDE DEĞİŞİKLİK
397 Numaralı faturanın elektronik belge olarak düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında Tebliğin bilgi işlem sistemlerinin entegre edilmesi yoluyla kullanımı, e-faturanın muhafaza ve ibraz yükümlülüğü, sorumluluk ve cezai müeyyideler bölümlerinde değişiklik yapıldı. e-Fatura düzenleme yetkisi bulunan mükelleflerin gerek kendi sistemlerinde gerekse e-Fatura Uygulamasında meydana gelebilecek arıza ve kesinti durumlarında fatura düzenleyebilmek için yeteri kadar basılı kağıt fatura bulundurmaları zorunlu tutuldu. Elektronik fatura uygulamasına dâhil olan mükelleflerin, elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükellefler tarafından gönderilen elektronik faturaları almaları da zorunlu. Bu zorunluluğa uymayan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerinde belirtilen fatura almamaya ilişkin cezai yaptırımlar uygulanacak.
415 Numaralı Tebliğde yapılan değişikliğe göre elektronik biletlerin elektronik ortamda düzenlenmesi, elektronik sertifika ile imzalanması, internet de dahil olmak üzere elektronik araçlar ve ortamlar vasıtasıyla muhatabına kağıt baskısı alınabilecek şekilde sunulması zorunlu. Muhatabı tarafından istenilmesi halinde elektronik bilet düzenleme izni alan mükellefler düzenledikleri e-Bileti ya da bunu temsil eden belgeyi kağıt olarak teslim edecekler. Mali değeri bulunmayan bu mühürsüz kağıt çıktının muhatabına verilmesi halinde ayrıca imzalanıp kaşelenmesine gerek bulunmuyor. Elektronik ortamda oluşturulan yolcu listesinin kâğıt nüshaları ise sefer sonuna kadar taşıtta bulundurulacak.
e-Bilet düzenleme izni alan mükelleflerden alınan biletlerden sadece elektronik sertifika ile imzalanmış e-Biletleri gider gösterilebilecek veya indirime konu edilebilecek. Gider gösterilecek veya indirime konu edilecek elektronik biletler elektronik sertifika ile imzalanmış şekilde yasal saklama süresince elektronik ortamda saklanacak.
421 Sayılı Tebliğ’de yapılan değişikliğe göre ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirilen mükelleflerin birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev’i) değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev’i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni şirketler de elektronik fatura uygulamasına geçecek ve elektronik defter kullanacak.