Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Defter Beyan Sistemi Uygulamasında Birden Fazla Belgenin Aynı Yevmiye Maddesine Kaydedilip Edilemeyeceği Hakkında
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; kazancı basit usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefi olarak ticari taksi ile şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunduğunuz, Defter-Beyan Sistemi uygulamasına dahil olduğunuz, yolcu gelirleriniz ve akaryakıt giderleriniz için düzenlenen belgelerin fazla olduğu belirtilerek, satışlarınıza ve alımlarınıza ilişkin kayıtlarınızın defter beyan sistemine tek tek kaydetmek yerine on gün gibi belli periyotlarda toplu olarak sisteme kaydedilip kaydedilemeyeceği hususlarında Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.
Sayı : 11395140-105[VUK1-21219]-E.823487
13.09.2018
17/12/2017 tarih ve 30273 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca basit usule tabi mükellefler, Defter-Beyan Sistemine kendileri başvuru yapabilecekler ancak, bu Sistemi “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” düzenledikleri bağlı oldukları meslek odası veya meslek mensubu (serbest muhasebeci ya da serbest muhasebeci mali müşavir) aracılığıyla kullanabileceklerdir.
Söz konusu Genel Tebliğin “Kayıt zamanı” başlıklı 7 nci maddesinde, “(3) Basit usule tabi mükelleflerin alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin üçer aylık kayıtlar, izleyen ayın sonuna kadar Sisteme kaydedilir.” ifadesi yer almaktadır.
Mezkur Genel Tebliğin 499 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile değiştirilen Geçici 2 nci maddesinde de, “(1) Bu Tebliğin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında, basit usule tabi mükelleflerin 30/4/2018 ve 31/7/2018 tarihine kadar kaydedilmesi gereken alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin üçer aylık kayıtları 31/10/2018 tarihine kadar Sisteme kaydedilebilecektir.” ifadesi yer almaktadır.
Bu özelge Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Vergi Usul Kanununun 219. Maddesinin altına kaydedilmiştir. Özelgenin tamamını okumak için tıklayın.
Bunun gibi özelgeleri ,Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
En son eklenen diğer özelgeleri görmek için tıklayın.