Haberler
DEFTER BEYAN SİSTEMİ TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
Gelir İdaresi Başkanlığı Defter-Beyan Sistemi hakkında düzenlemelerin yapıldığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 486)’nde değişiklik yapan 532 numaralı VUK Tebliğini yayımladı. Kayıtların sisteme yapılma süresi hakkında tebliğe yeni hükümler eklendi.
Değişiklikler işlenmiş en güncel hali ile Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 486)'nın tamamını okumak için tıklayın.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 486)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair 532 Numaralı Tebliğin tamamını okumak için tıklayın.
Buna göre, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek kazancı defteri tutan mükellefler birer aylık dönemlere ilişkin vergisel ve ticari işlemlerini ,
a) Kayıtlarını, ayrıca 213 sayılı Kanunun 219 uncu maddesinde belirtilen muhasebe fişleri vb. gibi defter kaydı yerine geçen belgelere dayanarak yürütenler bakımından, işlemlerin ait olduğu ayı izleyen ikinci ayın 15 inci günü sonuna kadar,
b) Diğer mükellefler bakımından, işlemlerin ait oldukları aya ait katma değer vergisi beyannamesinin verilmesi gereken son günün sonuna kadar,
sisteme kaydedecekler.
Defter-Beyan Sistemi kapsamında olan mükelleflerden defter tutmak zorunda olanların, Tebliğde belirlenen usul ve esaslar dışında kâğıt veya elektronik ortamda tuttukları diğer defterlerin hukuki geçerliliği olmayacak.
Defter-Beyan Sistemini kullanan mükellefler Sistem dışında, kâğıt veya elektronik ortamda kayıt yapamayacak, defter tutamayacak ve Sistem veya Elektronik Beyanname Sistemi harici yollarla kâğıt veya elektronik beyanname gönderemeyecekler. Sistem haricinde kâğıt veya elektronik ortamda kayıt ve defter tutulması halinde, defterler tutulmamış sayılacak . Defter-Beyan Sistemi veya Elektronik Beyanname Sistemi dışında gönderilecek beyannameler hiç verilmemiş kabul edilecek.
Sistem üzerinden tutulan defter ve kayıtların muhafaza yükümlülüğü Başkanlığa, yetkili makamlara ibraz yükümlülüğü ise mükellefe ait olacak. Kendisinden mükellefiyetine ilişkin defter ve kayıtlarının ibrazı talep edilen mükellefler, ibrazı talep eden birimin talep ettiği şekle (elektronik veya kağıt) göre; sistem üzerinden elektronik ortamda indirecekleri elektronik defter ve kayıt dosyalarını elektronik ortamda ibraz edebilecekleri gibi bağlı olunan vergi dairesinden alınan kağıt ortamdaki onaylı halini de ibraz edebilecekler.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Bu ve diğer konularda abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.