Haberler
DANIŞTAY VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULUNUN FİYAT FARKINDA DAMGA VERGİSİ HAKKINDA KARARI
19 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete'de Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Kararı (E: 2023/3, K: 2023/5) yayımlandı. Kararla hak ediş ödemelerine yeni ihale kararı alınmadan fiyat farklarının dahil edilmesi durumunda fiyat farkının damga vergisine tabi olup olmadığı hakkında hüküm verildi.
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu'nun (E: 2023/3, K: 2023/5) sayılı kararını okumak için tıklayın.
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu söz konusu kararında , hizmet alım işi nedeniyle yüklenici firmaya yapılan hak ediş ödemelerine yeni ihale kararı alınmadan, ek sözleşme düzenlenmeden veya bunların mahiyetini iktisap eden herhangi bir kağıt düzenlenmeden ya da harcama yetkilisinden "olur" veya "onay" alınmadan asgari ücret artışından kaynaklanan fiyat farklarının dahil edilmesi durumunda anılan fiyat farkından kaynaklanan kısmın da damga vergisine tabi olduğu yönünde hüküm verdi.
Vergi Dava Daireleri Kurulunun söz konusu kararına ilişkin olayda Samsun Vergi Mahkemesi, ihale makamının harcama yetkilisi tarafından imzalanmaması veyahut bu hususta bir "olur", "onay" verilmemesi karşısında, ortada 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 14. maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen mukavelenamedeki belli parayı değiştirir mahiyette bir belge olmadığı sonucuna vararak işlemin damga vergisine tabi olmadığı yönünde karar verdi.
Konya 1. Vergi Mahkemesi ise asgari ücret artışından kaynaklanan fiyat farklarının hak ediş tutarlarına ilave edilmek suretiyle yüklenici firmaya ödenmesini sağlayan kâğıtların, başkaca bir kâğıt düzenlenmeksizin toplam ödeme tutarı üzerinden Damga Vergisi Kanununa ekli (1) Sayılı Tablo'nun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün "1. Makbuzlar" başlıklı bendinin (a) işaretli alt bendi uyarınca damga vergisine tabi tutulmasında ve dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığına hükmetti.
Samsun Bölge İdare Mahkemesi Başkanlar Kurulu'nun olay ile ilgili aykırılığın giderilmesi istemi üzerine Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu (E: 2023/3, K: 2023/5) sayılı kararında "Damga Vergisi Kanununa ekli (l) Sayılı Tablo'nun "Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün "A. Belli parayı ihtiva eden kağıtlar" başlıklı bendinin (1) numaralı alt bendi; resmî daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle kişiler tarafından resmî dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmî daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtlar ise aynı Tablo'nun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün "1, Makbuzlar" başlıklı bendinin (a) işaretli altı bendi uyarınca ayrı ayrı damga vergisine tabi olacağını ifade etti.
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu , yukarıda yazılı görüşünün devamında resmî daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemelerin, anılan dairelerin nam ve hesabına kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesinin veya emir ve havalelerine tediyesinin teminine yönelik olarak asgari ücret artışından kaynaklanan fiyat farklarını da içerecek şekilde düzenlenen hak ediş ödemelerine ilişkin kağıtların, kağıtlarda gösterilen toplam tutar üzerinden damga vergisine tabî tutulmasında hukuka aykırılık bulunmadığına hükmetti.
Maliye Postası garantisiyle
- En yeni mevzuat değişikliklerini hızlı ,güvenilir ve kolaylıkla takip ederek zaman kazanmak;
- Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza sağlıklı cevaplar almak;
- Uygulamaya yönelik makaleleri okumak için siz de abonemiz olun.
Abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Elektronik yayınlarımıza eklenen Danıştay Kararları ve Özelgeleri incelemek için tıklayın.