Haberler
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ YÖNETMELİĞİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle Bakanlığın görev alanında bulunan ürünlere ilişkin teknik düzenlemelerde veya 11/3/2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Genel Ürün Güvenliği Yönetmeliğinde belirtilen insan sağlığı ve güvenliği, tüketicilerin korunması, çevrenin korunması, kamu emniyetinin sağlanması ve diğer kamu yararının azami düzeyde korunmasını hedefleyen gereklilikleri yerine getiren uygun ve güvenli ürünlerin piyasaya arz edilmesi veya piyasada bulundurulmasını teminen piyasa gözetimi ve denetimi ile sonucunda alınacak önlemlerin usul ve esasları belirleniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği'nin tamamını okumak için tıklayın.
Satış ve kiralama amacıyla yazılı basın, radyo, televizyon, internet ve benzeri iletişim araçlarında reklam ve ilanları yer alan ve satılan ürünler; piyasaya arz edilmiş kabul edilecek.
Ürünlere ilişkin ihbar ve şikâyetler; Bakanlığın internet sitesinde yer alan ihbar/şikâyet formları, ilgili hizmet birimlerine ait elektronik posta adresleri ile ilgili internet adresleri kullanılarak veya mevzuatta belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yazılı olarak yapılacak. Bakanlığın ALO 170 ihbar/şikâyet hattından da ihbar ve şikâyetler yapılabilecek.
Bakanlığa bildirilen bilgi, ihbar ve şikâyetler hakkında başvuru sahibine en geç bir ay içinde bilgi verilecek.
Denetim; ürünlerin bedelli veya bedelsiz olarak piyasaya arz edildiği, satıldığı ve dağıtıldığı her yerde, depo, işyeri, nakil araçları ve gerektiğinde üretim tesislerinde veya üretim ve hizmet aracı olarak kullanıldığı yer ve tesislerde, işlendikleri, ambalajlandıkları, montaj veya dolum yapıldıkları yerlerde yapılacak.
Risk değerlendirmesi neticesinde ürünün risk teşkil ettiğinin tespit edilmesi durumunda Genel Müdürlük imalatçıdan veya ithalatçıdan riskin büyüklüğü ile orantılı olarak riski ortadan kaldırmak amacıyla uygun önlemleri almasını talep eder.
Üründeki risklerin giderilemediği veya giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde; riskli olduğu tespit edilen ürünler, ilgili mevzuat hükümleri dikkate alınarak imalatçı veya ithalatçının belirleyeceği yerde ve yöntemle Genel Müdürlük denetim personelinin gözetiminde veya Genel Müdürlüğün önceden onay verdiği şekilde bertaraf edilir.
Genel Müdürlük; bir ürünün ciddi risk taşıdığına dair güçlü emarelerin bulunması halinde, ürünün kontrolü yapılıncaya kadar piyasaya arzının ve piyasada bulundurulmasının geçici olarak durdurulması kararını alır ve bu kararı iktisadi işletmeciye derhal tebliğ eder.
Bu Yönetmelik hükümlerinin iktisadi işletmeciler tarafından ihlal edilmesi durumunda; iktisadi işletmecilere yönelik Kanunda yer alan idari para cezaları, etkili, orantılı ve caydırıcı olacak şekilde uygulanır.
İdari para cezasına konu fiil, 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanununun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen aykırılıkları oluşturuyor ise belirtilen bentlerde düzenlenen idari para cezaları uygulanır. Aynı fiil nedeni ile Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde düzenlenen idari para cezası uygulanmaz.
(Kanunun 20 nci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü ve beşinci fıkralarında belirtilen idari para cezaları; bu cezalara konu uygunsuzluğun iki yıl içinde tekrarı halinde, her tekrar için bir önceki idari para cezasının iki katı olarak uygulanır.

KURUMLAR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ

RUHSATLARINI BAŞKALARINA KULLANDIRAN MALİ MÜŞAVİRLER MESLEKTEN ÇIKARILACAK

BAZI YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE TEVKİFAT ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

İŞLETMELERE DAHİL OLMAYAN ŞAHISLARA AİT ARAÇLARA TAŞIT TANIMA BİRİMİ TAKMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

YURT DIŞINA ÇIKIŞLARDA 185.000 TL Yİ AŞAN TUTARLARIN BİLDİRİLMEMESİ HALİNDE BU PARAYA EL KONULACAK

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

2025 BİRİNCİ GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİNDE UYGULANACAK YENİDEN DEĞERLEME ORANI BELİRLENDİ

YURT DIŞINA SERBESTÇE ÇIKARILABİLECEK PARA TUTARI 185.000 TL'YE ÇIKARILDI

KDV İADE TALEBİNDE BULUNULABİLECEK ALT SINIR 10.000 T.L. OLARAK BELİRLENDİ

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖTVSİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİNİN DÜZELTİLMESİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

2025 YILINDA UYGULACAK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

REESKONT VE AVANS FAİZ ORANLARI BELİRLENDİ
