Haberler
BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Bağımsız Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği yayımladı.
Denetçilik sınavı, aşağıdaki ana konuları kapsayacak:
a) Türkiye Muhasebe Standartları,
b) Türkiye Denetim Standartları,
c) Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim,
ç) Sermaye Piyasası Mevzuatı,
d) Bankacılık Mevzuatı,
e) Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı,
f) Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması,
g) Sürdürülebilirlik Denetimi.
Yaptıkları denetim çalışmaları ve faaliyetleriyle, 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye, Türk Ticaret Kanununda yer alan denetime ilişkin hükümlere ve Kurum düzenlemelerine aykırı hareket ettikleri tespit edilenlere, aykırılıkların mahiyetine bağlı olarak Kurul kararıyla ikaz, uyarı, faaliyetin kısıtlanması, faaliyet izninin askıya alınması ve faaliyet izninin iptali yaptırımları uygulanır.
Yaptırımların içeriği aşağıda belirtilen şekildedir:
a) İkaz, mevzuata aykırılıkları nedeniyle faaliyetlerinde daha dikkatli davranması gerektiği hususunun denetim kuruluşları ve denetçilere bildirilmesidir.
b) Uyarı, faaliyetlerinde düzeltilmesi gereken mevzuata aykırılıkların bulunduğu hususunun denetim kuruluşları ve denetçilere bildirilmesidir.
c) Faaliyetin kısıtlanması, denetim kuruluşlarının yetkili oldukları alanların, denetim üstlenenlerin üstlenebilecekleri denetimlerin, sorumlu denetçilerin sorumlu denetçilik görevlerinin belirlenen süreyle sınırlandırılmasıdır.
ç) Faaliyet izninin askıya alınması, denetim kuruluşlarının ve denetçilerin faaliyet izinlerinin belirlenen süreyle askıya alınmasıdır.
d) Faaliyet izninin iptali, denetim kuruluşlarının ve denetçilerin faaliyet izinlerinin süresiz olarak iptal edilmesidir.
Öte yandan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu 12/6/2024 Tarihli ve 75935942-050.01.04-[01/24547] Sayılı Kararı ile BOBİ FRS uygulamasında aktif toplamı 400 milyon TL ve üstü ; yıllık net satış hasılatı 800 milyon TL ve üstü olan işletmeleri Büyük İşletmeler olarak tanımladı.