Haberler
ANAYASA MAHKEMESİ TÜRK TİCARET ,DERNEKLER VE KABAHATLER KANUNLARININ BAZI MADDELERİNİ İPTAL ETTİ
Anayasa Mahkemesi Resmi Gazete'de yayımlanan E: 2021/28, K: 2024/11 sayılı kararı ile 27.12.2020 tarih ve 7262 sayılı kanun ile Türk Ticaret Kanunu , Dernekler Kanunu ve Kabahatler Kanununda yapılan bazı düzenlemeleri iptal etti.
Anayasa Mahkemesi Türk Ticaret Kanunu'nun 562. maddesine eklenen (13) numaralı fıkranın (b) bendini iptal etti. İptal edilen düzenleme 489. maddeye göre hamiline yazılı pay senetlerinin devri halinde payı devralan tarafından Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirim yapılmaması halinde beş bin Türk lirası idari para cezası kesilmesini öngörüyordu.
Anayasa Mahkemesi söz konusu düzenlemeyi hamiline yazılı pay senetlerinin devrinin ne kadarlık bir süre içinde Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirilmemesi hâlinde kabahatin işlenmiş sayılacağı belirsiz olduğu ve öngörülen suçun unsurlarının kanunla düzenlenmediği ve kuralın kanunilik şartını taşımadığı gerekçesi ile Anayasaya aykırı bularak iptal etti.
Dernekler Kanunu'nun beyanname verme yükümlülüğü ve denetim başlıklı 19. maddesinde yapılan aşağıdaki düzenlemeler de iptal edildi:
Denetim ile görevlendirilenler, kamu kurum ve kuruluşlarından, bankalar dâhil gerçek ve tüzel kişilerden denetim görevi kapsamına giren hususla sınırlı olarak ilgili bilgi ve belgeyi isteme yetkisine sahiptir. Talepte bulunulanlar özel kanunlarda yazılı hükümleri ileri sürerek bilgi ve belge vermekten kaçınamazlar.
Özel kanunlarındaki düzenlemeler saklı kalmak üzere, İçişleri Bakanlığınca veya mülki idare amirliğince talep edilmesi hâlinde, dernekler ile derneklere ait her türlü tesis, müessese ve ortaklığı bulunan kuruluşlar, görev alanları ile sınırlı olmak üzere ilgili bakanlık ve kuruluşlar tarafından denetlenir.
Dernekler Kanununun görevden uzaklaştırma ve faaliyetten geçici alıkoyma başlıklı maddesi de iptal edildi. İptal edilen maddeye göre bir derneğin faaliyeti çerçevesinde Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında yer alan suçlar ile Türk Ceza Kanununda yer alan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti veya suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçlarından dolayı derneğin genel kurulu dışındaki organlarında görevli olanlar veya ilgili personel hakkında kovuşturma başlatılması hâlinde bu kişiler veya bu kişilerin görev yaptığı organlar geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabiliyordu.
Kabahatler Kanununun tüzel kişilerin sorumluluğu başlıklı 43/A maddesinde sayılı suçların bir tüzel kişinin yararına işlenmesi durumunda, tüzel kişi hakkında idari para cezasına karar verilebilmesi için fiili gerçekleştiren kişi hakkında yürütülen soruşturma veya kovuşturmanın tamamlanmasının beklenmeyeceğine dair düzenleme iptal edildi.