Haberler
5510 sayılı Kanunun zorunlu sigortalılık, isteğe bağlı sigorta ve borçlanmaya ilişkin hükümlerine ilişkin Genelge
6111 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanunun zorunlu sigortalılık, isteğe bağlı sigorta ve borçlanmaya ilişkin hükümlerinde yapılan yeni düzenlemelere ilişkin açıklamaların yapıldığı G E N E L G E (2011 / 36), Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlandı.Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak bildirilemeyecekler. Bu durumdaki sigortalılar 1/3/2011 tarihinden önce olduğu gibi bu tarihten sonra da kendi işyerlerinde 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı olamayacaklar.
6111 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanunun zorunlu sigortalılık, isteğe bağlı sigorta ve borçlanmaya ilişkin hükümlerinde yapılan yeni düzenlemelere ilişkin açıklamaların yapıldığı G E N E L G E (2011 / 36), Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlandı.Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak bildirilemeyecekler. Bu durumdaki sigortalılar 1/3/2011 tarihinden önce olduğu gibi bu tarihten sonra da kendi işyerlerinde 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı olamayacaklar.
Genelgeyi okumak için tıklayınız.
Sigortalılar 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde çalışmaları halinde (a) bendi kapsamındaki sigortalılıkları geçerli sayılacak. (b) bendi kapsamındaki sigortalılık (a) bendine tabi çalışmanın başladığı tarihten bir gün önce sona erdirilecek. Örnek : 25/5/2011 tarihinde vergi mükellefiyeti nedeniyle 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalı olan ve sigortalılığı devam etmekte iken 18/8/2011 tarihinde başka bir işveren yanında hizmet akdine tabi çalışmaya başlayan sigortalının (b) bendi kapsamındaki sigortalılığı 17/8/2011 tarihi itibariyle sona erdirilerek, 18/8/2011 tarihi itibariyle (a) bendi kapsamında sigortalı sayılacak.
1/3/2003 tarihinden itibaren 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında yaşlılık aylığı alan sigortalının esnaf sigortalılığının devam etmesi nedeniyle aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilen sigortalının örneğin, 3/6/2011 tarihinde 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışmaya başlaması halinde aylıklarından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi 2/6/2011 tarihi itibariyle kaldırılacak.
4857 sayılı İş Kanununa göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışansigortalıların kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik kalan sürelerini borçlanmalarına imkan sağlandı. Bu bent uyarınca yapılacak borçlanmalar 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek.
Ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayan sigortalıların isteğe bağlı sigortalılık statüleri 25/2/2011 tarihinden itibaren Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sayılacak.
Bu durumda ay içinde 30 günden az çalışmaları nedeniyle isteğe bağlı sigortalı sayılanların 1/10/2008-24/2/2011 tarihleri arasındaki sigortalılıkları 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında, 25/2/2011 tarihi ve sonrasındaki sigortalılıkları ise 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık süresi sayılacak.
İş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortasına tabi 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yönünden sigortalı sayılan meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortasına tabi 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yönünden sigortalı sayılan meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler ile 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı 82 nci maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar 6111 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle 1/3/2011 tarihinden itibaren bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmamaları halinde ayrıca genel sağlık sigortası hükümlerine de tabii olacaklar. Bunların prim ödeme yükümlüsü ise önceden olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı veya bu öğrencilerin eğitim gördükleri okullar ile öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumları olacak.
Kamu idarelerinde tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar hariç olmak üzere tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olacak. Bunların sigortalı sayılmaları için
- Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında çalışmaması,
- İsteğe bağlı sigortalı veya isteğe bağlı iştirakçi olmaması,
- 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamında sigortalı olmaması,
- Kendi sigortalılıklarından dolayı Kanun ile 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine göre gelir veya aylık almaması,
- 2925 sayılı Kanuna göre sigortalı sayılmaması,
- 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.
Orman köylülerinden sigortalı olmak isteyenler “Orman İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi”ni sürekli ikametlerinin bağlı bulunduğu muhtarlık ile sürekli ikametlerinin bulunduğu veya çalıştıkları yerin bağlı olduğu çevre ve orman il müdürlükleri ya da orman bölge müdürlüğü, işletme şeflikleri veya kalkındırma kooperatiflerine onaylatıp sürekli ikametlerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat ederek sigortalılıklarını başlatacaklar.
Şehir içinde ticari taksi, dolmuş ve diğer toplu taşıma araçlarının sahibi olanlar ile bu araçları sahibinden kiralamak suretiyle kendi adlarına işletenler 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi (eski Bağ-Kur); ticari taksi, dolmuş ve diğer toplu taşıma araçları sahiplerinin yanında ücret karşılığında tam süreli çalışanlar ise 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi (eski SSK) kapsamında sigortalı sayılıyor. Hizmet akdine tabi çalıştıkları taksi, dolmuş ve diğer toplu taşıma araçlarında ay içinde 10 günden az çalışmaları bulunanlar 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılacaklar, bu durumdaki sigortalılar 30 gün süre ile primlerini kendileri ödeyecekler.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendine tabi sigortalıların sigortalılıkları, mükellefiyetlerinin başlangıç tarihi itibariyle başlar, bu tarih vergi dairelerince mükellefiyetin başlatıldığı tarihten itibaren en geç iki ay içinde Kuruma bildirilir. 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendine tabi sigortalıların sigortalılıkları, vergi mükellefiyetlerinin sona erdiği tarih itibariyle sona erer. Bu tarih, Gelir İdaresi Başkanlığı/vergi dairelerince vergi mükellefiyeti terk işleminin tesis tarihinden itibaren en geç iki ay içinde Kuruma bildirilecek.