Haberler
45 YAŞIN ALTINDAKİ ÇALIŞANLARA BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
İşverenler bu yasa kapsamındaki yükümlülükleri bakımından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenecek. İşverenin yasadaki yükümlülüklerine uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.
Çalışanların prime esas kazancının yüzde 3'ü, her ay başında çalışanın maaşından kesilerek bireysel emeklilik sistemine aktarılacak. Çalışan, %3'lük tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edebilecek. %3'lük tutarı 2 katına kadar artırmaya ya da %1 ' e indirmeye Bakanlar Kurulu yetki olacak.
Çalışan, emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip 2 ay içinde sözleşmeden cayabilecek ya da katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilecek. Cayma halinde, ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile 10 iş günü içinde çalışana iade edilecek.
4632 sayılı Bireysel Emeklilik Kanunundaki hak kazanma ve ödeme koşullarına tabi olmak kaydıyla sistemde kalanlara 1.000 TL tutarında devlet desteği verilecek.Sistemden emekli olunması halinde hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık , yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih edenlere birikimin yüzde 5'i karşılığında ek Devlet katkısı sağlanacak.
Çalışanın iş yerinin değişmesi halinde, yeni iş yerinde bir emeklilik planı varsa, çalışanın birikimi ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi yeni iş yerindeki emeklilik sözleşmesine aktarılacak. Yeni iş yerinde emeklilik planının bulunmaması halinde çalışan, talep ederse önceki iş yerinde düzenlenmiş sözleşme kapsamında katkı payı ödemeye devam edebilecek; talep etmezse emeklilik sözleşmesi sonlandırılacak.
Kanunun uygulamasına yönelik esaslar ve detaylar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.