Haberler
2019 DÖNEM SONU İŞLEMLERİ ÖZEL SAYISI
Maliye Postası'nın 2020 yılında tutulacak defterlere ilişkin hadlerin de tahmini olarak hesaplandığı 2019 YILI DÖNEM SONU İŞLEMLERİ başlıklı özel Aralık 2019 sayısı 2020 yılı duvar takvimi hediyesi ile abonelerimize gönderildi.
2020 yılında tutulacak defterlere ilişkin hadleri belirleyen Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 513) Resmi Gazete'de yayımlandı.Söz konusu tebliğ ile Vergi Usul Kanun'unda yer alan diğer hadler de yaklaşık olarak yeniden değerleme oranı, %22,58 (yirmi iki virgül elli sekiz) kadar artırıldı.
Vergi Usul Kanununda 2020 yılında uyulanacak had ve tutarların belirlendiği tebliğin tamamını okumak için tıklayın.
2020 yılında Bilanço hesabı esasına göre defter tutma hadleri 2019 yılı sonuçlarına göre aşağıdaki tutarlara göre belirlenecek:
1- Yıllık;
- Alış tutarı :280.000 (Önceki 230.000)
- Satış tutarı :390.000 (Önceki 320.000)
2- Yıllık gayrisafi iş hasılatı: 140.000 (Önceki 120.000)
3- İş hasılatının beş katı ile yıllık satış tutarının toplamı 280.000 (Önceki 230.000)
SINIF DEĞİŞTİRME
a) I’nciden II’nciye Geçiş:
İş hacmi bakımından I. sınıfa dahil olan tüccarların durumları şu şartlara uyduğu taktirde, bunlar, bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak, II. sınıfa geçebilirler:
1- Bir hesap dönemi iş hacmi yukarıdaki tablodaki hadlerden %20 yi aşan bir nispetle düşük olursa veya;
2- Arka arkaya üç dönemin iş hacmi yukarıdaki tablodaki hadlere nazaran %20’ye kadar bir düşüklük gösterirse,
bu hallerde birinci sınıfa tabi tüccarlar, izleyen hesap döneminde II. sınıfa geçebilirler. (VUK md. 179/a.1,2)
AÇIKLAMA
1- Yukarıda yazılı şartlar tahakkuk etse bile birinci sınıf tüccarlar, sınıf değiştirmeden birinci sınıf tüccar olarak defter tutmaya devam edebilirler, vergi dairelerine bilgi vermek zorunda değillerdir, vergi daireleri tacire herhangi bir yaptırım uygulamaz.
2- Öte yandan II. sınıftan I. sınıfa geçme şartı tahakkuk ettiğinde, izleyen dönem başından itibaren birinci sınıf tacir olarak defter tutulması zorunludur. Bu hususta tacirin seçimlik hakkı yoktur.
b) II’nciden I’inciye Geçiş:
İş hacmi bakımından II. sınıfa dahil tüccarların durumları aşağıda yazılı şartlara uyduğu taktirde, bunlar bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak I. sınıfa geçerler.
1- Bir hesap döneminin iş hacmi yukarıdaki tablodaki hadlerden %20’ye aşan bir nispette fazla olursa, veya;
2- Arka arkaya iki dönemin iş hacmi yukarıdaki tablodaki hadlere nazaran %20’ye kadar bir fazlalık gösterirse;
tahakkuku izleyen hesap döneminden başlayarak I. sınıfa geçerler. (VUK md. 180)
Tebliğ ile ilan edilmeyen hesaplama ve tespitler resmiyette dikkate alınmaz.
Eğer tebliğ ilan edilmeden önce defter tasdik ettirilmiş ve tebliğe göre hatalı bir tasdik olduğu görülmüş ise, süresinde veya süresini izleyen bir ay içinde ilan edilen hadlere göre yeniden defter tasdik ettirilir ve vergi dairesine daha önce tasdik ettirilen defterlerin kullanılmayacağı ve notere iptal ettirileceği bir dilekçe ile bildirilir.
Defterlerin tasdik zamanından itibaren bir ay içinde 2020 Ocak sonuna kadar tasdik ettirilmesi geçerlidir, ancak bu halde usulsüzlük cezası uygulanır. (VUK madde 352/II.6.)
DEFTER TUTMA VE TASDİK ETTİRİLMESİNE İLİŞKİN ÖZELLİKLİ DURUMLAR
İŞİN BIRAKILIP AYNI YIL İÇİNDE YENİDEN İŞE BAŞLANILMASI HALİNDE HANGİ DEFTER TUTULMALIDIR ?
“Vergiye tabi olmayı gerektiren işlemlerin tamamının durdurulması ve sona ermesi işi bırakmayı ifade eder.”
"İşlerin herhangi bir sebep yüzünden geçici bir süre için durdurulması işi bırakma sayılmaz.” (VUK md. 161)
Vergiye tabi olmayı gerektiren işlemlerin sona erdirilmesi, işin tasfiye edilerek mükellefiyetin silinmesi neticesini doğurur. Mükellefiyetin sona erdirilip vergi dairesi kaydının da silinmesi işin durdurulması anlamını taşımaz, işin bırakıldığını, yani terk edildiğini ifade eder.
İşini terk eden ve vergi dairesinden de mükellefiyet kaydını sildiren bir tacir ister aynı yıl ister bir kaç yıl sonra yeniden işe başlasa bile ilk yıl için istediği defterleri tutabilir. (VUK md. 178)
İŞİN GEÇİCİ BİR SÜRE İLE DURDURULMASI
İşin durdurulması, tasfiye hükmünde olmadığı için mükellefiyet devan eder ve vergisel tüm ödevler yerine getirilir. Örneğin beyannameler ve bildirimler süresinde verilir. Bu hal de işin bırakılması sayılmaz. (VUK md. 161)
İş bırakılmadığı ve sadece durdurulduğu için mükellefiyet şekline göre işe devam edilir. Örneğin işletme defteri veya bilanço defteri tutuluyorsa bu defterlere aynen devam edilir, defter değiştirilmez. Defterler yıl sonu cirosuna göre değiştirilebilir.
Maliye Postası'nın 2019 YILI DÖNEM SONU İŞLEMLERİ başlıklı özel sayısında yayımlanan diğer yazıları incelemek için tıklayın.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik bunun gibi diğer makaleleri , Danıştay Kararlarını ve özelgeleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Hemen abone olursanız 2020 duvar takvimi ve seçeceğiniz 1 adet yayınımızı hediye olarak alabileceksiniz.