Haberler
1 OCAK 2018'DE BAŞLAYAN YÜKÜMLÜLÜK VE UYGULAMALAR
Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 121. Maddesine göre ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinin (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere), yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilecek. Bu indirimiden yararlanabilmek için vergi borcunun olmaması, beyannamelerin son iki yılda zamanında verilmiş olması gerekiyor.
Vergisini düzenli olarak ödeyen mükelleflere vergi indirimi uygulaması hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
1 Ocak 2017 tarihinden sonra elde edilecek kira gelirlerinde götürü gider oranı %25 ten %15'e düşürüldü. 2018 yılında verilecek kira beyannamesinde götürü gider oranı %15 olarak uygulanacak.
2018 yılında kurumlar vergisi mükellefleri %22 oranında geçici vergi ödeyecek. 2018 yılından itibaren yürürlüğe girecek Kurumlar Vergisi uygulamaları için tıklayın.
Basit usule tabi mükellefler ile serbest meslek erbapları (noterler ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar hariç), 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren kayıtlarını ve defterlerini elektronik ortamda tutacaklar. İşletme hesabı defterleri ise 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren elektronik ortamda tutulacak.
Serbest meslek erbapları kayıtların elektronik olarak tutulması ile ilgili Defter-Beyan Sistemini kullanmak üzere 31 Ocak 2018 tarihine , basit usule tabi olan mükellefler ise 30 Haziran 2018 tarihine kadar www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapacaklar.
Basit usule tabi mükellefler ile serbest meslek erbaplarının kayıt ve defterlerini elektronik ortamda tutmalarına ilişkin daha fazla bilgi için tıklayın.
MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)'e göre Amasya, Bartın ve Çankırı illeri merkez ve ilçelerinde 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren muhtasar beyanname ve aylık prim hizmet bildirgesi birleştirilerek tek belge olarak gönderilecek. Kırşehir'de Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi 1 Temmuz 2017 'den beri uygulanıyor. Diğer illerde ise muhtasar beyanname ve aylık prim hizmet bildirgesi birleştirilerek tek belge olarak gönderilmesine 1 Temmuz 2018 tarihinden sonra başlanacak.
Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacak. (5510 Sayılı Kanun Madde: 102/n)
Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
İşçi ve İşveren Uyuşmazlıklarında Mahkemeden Önce Arabulucuya Gidilecek
7036 sayılı İŞ MAHKEMELERİ KANUNU'na göre 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren İş Mahkemelerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması gerekecek.1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere işçi kıdem, ihbar, tazminat, fazla mesai, yıllık izin ve ücret; işveren de alacak ve tazminat kalemleri için dava açmadan önce arabulucuya başvuracak.İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi, manevi tazminat davaları ve bunlarla ilgili rücu davalarında, arabuluculuk şartı aranmayacak.
7036 sayılı İŞ MAHKEMELERİ KANUNU ve arabuluculuk uygulaması hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS)
1/1/2018 tarihi ve sonrasında başlayan hesap dönemlerinde uygulanmak üzere, bağımsız denetime tâbi olup TFRS uygulamayan işletmelerin finansal tablolarının hazırlanmasında Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından Temmuz 2017 tarihli ve 30138 Sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) kullanılmaya başlanacak.
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu verilerine göre 2016 yılında bağımsız denetim sözleşmesi imzalayan 6.250 şirket bulunmaktadır. Bu şirketlerden KAYİK (kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar) tanımını karşılayan 1.550 şirketin TFRS uygulaması zorunlu. Bağımsız denetime tabi geriye kalan 4.700 şirket ise 1/1/2018’den itibaren zorunlu olarak BOBİ FRS’yi uygulayacak.
Egzoz Gazı Emisyon Ölçümlerinin Takibi Online Sistem Üzerinden Yapılacak
Mart 2017'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan, "Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği"ne göre Ocak 2018 itibarıyla gerçekleştirilen tüm egzoz emisyon ölçümleri elektronik ortamda yürütülecek, ölçüm yapılan taşıtlar fotoğraf kaydı ve tüm ölçüm bilgileri ile sisteme kaydedilerek, bakanlık tarafından "online" takip edilecek.Ölçümler, bakanlığın elektronik sistemine kaydedildiği için egzoz emisyon pulu ve ruhsatına da ihtiyaç duyulmayacak. Taşıtlara ait egzoz emisyon geçerlilik süresi sadece e-devlet üzerinden sisteme girerek sorgulanabilecek.
Zorunlu Bireysel Emeklilik
4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa göre de çalışan sayısı 50 ile 100 kişi arasında olan işyerlerinde; 01.01.2018 tarihinden itibaren 45 yaşını doldurmamış tüm çalışanların, zorunlu olarak Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edilmeleri gerekiyor.