Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Yurt Dışındaki Firmaya Türkiye'den İthal Edeceği Mallara Yönelik Verilen Hizmetlerde KDV
İlgide kayıtlı dilekçenizde, uluslararası bir firmanın Türkiye'deki mümessilli olduğunuzu; yapılan bu işin yurt içinde bir hizmet faaliyeti mi yoksa hizmet ihracı mı sayılacağı, fatura düzeninin nasıl olacağı ve faturadaki para biriminin dolar olarak yazılıp yazılamayacağı hususunda tereddüde düşüldüğünden Başkanlığımızın görüşü sorulmaktadır.
KDV Kanunu'nun 1/1'inci maddesinde; Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hükme bağlanmış, 6'ncı maddesinde de hizmet işlemlerinde işlemlerin Türkiye'de yapılmasının, hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade ettiği hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Kanun'un 11/1-a maddesinde, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin KDV'den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "Türkçe tutma ve Türk Parası kullanma zorunluluğu" başlıklı 215'inci maddesinin 1 inci fıkrasında; "Bu Kanuna göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe tutulması zorunludur. Ancak, Türkçe kayıtlar bulunmak kaydıyla defterlerde başka dilden kayıt da yapılabilir. Bu kayıtlar vergi matrahını değiştirmeyecek şekilde tasdik ettirilecek diğer defterlere de yapılabilir." 2 nci fıkrasının (a) bendinde ise; "Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılır. Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir. Şu kadar ki yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz." hükmü yer almaktadır.
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1031
20/07/2011
Bu özelge Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Katma Değer Vergisi Kanununun 12. maddesinin altına kaydedilmiştir.
Özelgenin tamamını okumak için tıklayın.
Bunun gibi özelgeleri , Danıştay Kararlarını, Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Diğer özelgeleri ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.