Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Yurt Dışına Yapılan Satışların Bedellerinin Tahsil Edilememesi Halinde Şüpheli Alacak Karşılığı Ayrılması
T.C.
DANIŞTAY
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2011/5130
Karar No : 2015/10182
İstemin Özeti: 2009 yılında yurt dışına yapılan bir kısım satışların bedellerinin, tahsil edilememesi nedeniyle dava yoluyla takip edildiğinden şüpheli alacak karşılığı ayrılması gerektiği ihtirazi kaydıyla verilen beyanname ile şüpheli alacak tutarının kanunen kabul edilmeyen gider olarak beyan edilmesi üzerine 2009 yılı için tahakkuk ettirilen ve ödenen kurumlar vergisinin şüpheli alacak tutarına isabet eden kısmının iptali ve yasal faiziyle birlikte iadesi istemiyle dava açılmıştır
. …. Vergi Mahkemesi 14.7.2011 gün ve E:2010/890, K:2011/1317 sayılı kararıyla; davacı tarafından 2009 yılında yurt dışına yapılan satış bedellerinin tahsili amacıyla …. 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin E:2009/92,93,94,95 ile …. 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin E:2009/80, 81,83,84 sayılı dosyalarında dava açıldığı ve tahsil edilemeyen söz konusu alacakların şüpheli alacak olarak ayırılıp ayrılamayacağının davalı idareye sorulması üzerine alacaklar için yurt dışında dava açılmadığı için sözü edilen tutarın şüpheli alacak karşılığı olarak ayrılamayacağının bildirilmesi nedeniyle ihtirazi kayıtla beyanname verildiği, Mahkemelerince verilen ara kararıyla …. 1. ve 2. Asliye Hukuk Mahkemelerinde bulunan söz konusu dosyalardaki dava dilekçelerinin onaylı örneklerinin, davalarda yetki veya göreve ilişkin bir karar verilip verilmediğinin ve davaların hangi aşamada olduğunun anılan Mahkemelerden yazı alınmak suretiyle bildirilmesinin davacıdan istenmesine karar verilmiş olup, davacı şirket tarafından gönderilen belgelerden, …. 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin E:2009/93, 94, 95 sayılı dosyalarının E:2009/92 sayılı dosya ile birleştirildiği ve davaların devam ettiği, ….. 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin E:2009/80, 81,83,84 sayılı dosyalarındaki davaların mahkemenin kapanması nedeniyle ….. 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin E:2009/156, 157, 158, 159 sayılı dosyalarında görülmeye devam ettiği, söz konusu davalarda yetkisizlik veya görevsizlik kararı verilmediğinin anlaşıldığı, 2675 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun 27incimaddesiyle atıfta bulunulan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 9'uncu maddesinde, genel yetkili mahkemenin davalının ikametgahı mahkemesi olduğunun, özel yetkiyi düzenleyen ıo'uncu maddesinde ise sözleşmeden doğan uyuşmazlıklarda ifa yeri mahkemesinin yetkili olduğunun belirtildiği, davaya konu uyuşmazlık para alacağından kaynaklandığından, 818 sayılı Borçlar Kanununun 73 'üncü maddesi uyarınca, ifa yerinin borcun ödenme zamanındaki alacaklının ikametgahının olduğu, dolayısıyla, alacaklının ikametgahı mahkemesi olan Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde davanın açılmasında hukuka aykırılık bulunmadığı, bu durumda, davacı şirketin alacakları için …. Asliye Hukuk Mahkemesinde açtığı davalar görevsizlik veya yetkisizlik nedeniyle reddedilmeksizin devam ettiğinden ve davaların alacağın tahsiline yönelik açıldıkları ve sırf gider kaydı yapabilmek için şeklen açılmış davalar olduğu yolunda tespit bulunmadığından, şirketin ilgili dönemde tahsil edemediği alacaklarının şüpheli alacak olarak ayrılabileceği gerekçesiyle tahakkukun itirazlı kısmını kaldırınış, fazladan ödenen tutarı ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faizle birlikte iadesine karar vermiştir.
Davalı idare tarafından, davacının yurt dışı alacaklarını şüpheli alacak karşılığı ayırabilmesi için 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun 9'uncu maddesine göre genel yetkili mahkeme olan davalıların ikametgahlarının bulunduğu ülkelerde dava açması veya icra takibinde bulunmasının gerektiği ileri sürülerek kararın bozulması istenmiştir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Bu karar Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Vergi Usul Kanunu'nun 323. maddesinin altına kaydedilmiştir.
Kararın tamamını okumak için tıklayın.
Bunun gibi Danıştay Kararlarını, özelgeleri ,Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Diğer özelgeleri ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.